Uživate li u miholjskom ljetu, znate li šta je i do kada će trajati?

Ovih dana imamo priliku iz prve ruke vidjeti šta je miholjsko ljeto. Ovakav period toplog i sunčanog vremena u oktobru nazivamo miholjsko ili bablje ljeto.

Obično označava razdoblje toplog i suhog vremena nakon kalendarskog početka jeseni. Kod nas ono obično traje otprilike do sredine oktobra, ali može i početi ranije ili završiti malo kasnije

Zašto se bablje ljeto tako zove

Ima nekoliko objašnjenja odakle potječe naziv bablje ljeto. Ipak se kao najčešće uzima češki izraz ‘babi leti’ koji u češkom jeziku označava niti paučine koje lebde zrakom u lijepim jesenskim danima. Te paučine nema u proljeće i tokom ljeta, nego samo ujesen.

Prema ‘Velikoj sovjetskoj enciklopediji’ to je razdoblje „kada starice na suncu još uvijek mogu zagrijati svoje kosti“.

Nekada su ljudi sami pratili vrijeme i zbog lakšeg pamćenja ga povezivali s blagdanima koji su se redovno slavili. Tako su narodi koji žive na ovim područjima bablje ljeto zvali i miholjsko, prema blagdanu sv. Mihovila.

Kakvo vrijeme možemo očekivati u narednim danima

Do kraja radne sedmice u Bosni i Hercegovini nastavlja se stabilno i tokom većeg dijela dana pretežno sunčano i relativno toplo vrijeme. Jutra u centralnim i sjevernim krajevima naše zemlje bit će hladna, a u planinskim područjima nije isključena i pojava slabog mraza.

Jutarnje temperature između 8°C i 15°C a najviše dnevne u rasponu od 19°C do 25°C.

Za narednu subotu prognozira se promjena vremenskih prilika, kiša i pad temperature zraka.