„USV“: Reakcija na potpisivanje Ugovora o organizovanju isturenog odjeljenja biblioteke u audio formatu

UDRUŽENJE SLIJEPIH VISOKO

U Savezu slijepih koristi se slogan: “NIŠTA O NAMA BEZ NAS”.

Vijest da je u Visokom potpisan Ugovor o formiranju odjeljenja biblioteke koja nudi usluge knjiga u  audio formatu, a iste su namijenjene slijepim osobama, osobama (djeci) sa disleksijom i ostalim  zainteresovanim korisnicima, zbunila je članove Udruženja slijepih Visoko.

Pitanje: Kojom metodom istraživanja se došlo do spoznaje da to nedostaje u Visokom?

Slijepi čitaoci iz Visokog i okoline preko trideset godina koriste usluge Biblioteke za slijepa lica u Sarajevu u audio formatu, na Brajevom pismu pa čak pojedini i u Daisy formatu, za koji mnogi u Visokom nisu ni čuli, a ne koristili isti.

Članstvo u Biblioteci za slijepe u Sarajevu je besplatno i postoji besplatna dostava te vrste literature  na kućnu adresu i povrat istih  također…

Hoće li i u Visokom članstvo biti besplatno?

Obradovani smo  viješću o potpisivanju Ugovora, ali i razočarani da niko od odgovornih u Biblioteci  nije kontaktirao Udruženje s ciljem saznanja o potrebama ove populacije, te se stoga opet vračamo  na gore spomenuti slogan: Ništa o nama bez nas“.

Navest ćemo primjer dobre namjere vlasti da u Visokom instalira semafore sa zvučnim signalom i ne  pitajući nikoga iz Udruženja za potrebe. Desi se da semafori sa zvučnim signalom na Jaliji ne ispunjavaju zadate funkcije i nisu baš od velike koristi za nas. Dobar pokušaj ali ne i efikasan.

Zato i odgovorni iz Biblioteke mogli su konsultovati nas iz Udruženja i napraviti pozitivnu saradnju,  ovako plašimo se da će biti koristi od  iste kao i u slučaju spomenutog semafora.

Živi bili pa vidjeli, ali i dalje ponavljamo: „Ništa o nama bez nas“…

Hoće li Biblioteka u Visokom biti u mogućnosti dostaviti knjigu u audio formatu do korisnika koji živi  van Visokog, u nekom od visočkih sela ili će i ta osoba morati u biblioteku da preuzme istu i opet  muku muči…?

Rezime ovoga je da su slijepe osobe otvorene za saradnju u mnogim oblastima i da, ako im se omogući,  postaju korisni članovi društva.

Sljepoća nije bolest i nije prelazna, nego je stanje u kome se osoba nalazi.

„Ništa o  nama  bez  nas“…

PREDSJEDNIK “USV“
Elmedin Jusić