Uspjeh visočkih gimnastičarki: Sara Bečarević osvojila srebro i publiku u Sofiji

Klub ritmičke gimnastike “Visoko” proteklog vikenda gostovao je na međunarodnom turniru “Viktoria Cup” u Sofiji, sa pet takimičarski koje su se pokazale u individualnim vježbama u B i B-light programu. Na ovom turniru pored klubova iz Bugarske prisustvovali su klubovi iz: Njemačke, Italije, Belgije, Kipra i Egipta.

Drugo mjesto u kategoriji bez rekvizita i nagradu publike na internacionalnom takmičenju u ritmičkoj gimnastici Victoria Cup u Sofiji osvojila je 12-godišnja Sara Bečarević iz Visokog.

– Nisam se nadala toj nagradi. Gledala sam trofej i pitala se kome će pripasti nagrada. Bila sam radosna kada su me proglasili, kazala je Sara koja se ovim sportom bavi tek dvije godine. Ona kaže da je ritmička gimnastika najbolje što joj se moglo desiti u životu.

– Najveću podršku pružila mi je trenerica Amina. Ona me je naučila šta je ples. Otkako treniram s njom, postala sam uspješna. Iako sam rođena bez lijeve podlaktice, drago mi je što nisam odustala od onoga što volim, navodi Sara.

Njena trenerica iz Kluba ritmičke gimnastike Visoko Amina Lepić nije vidjela prepreku da Sara učestvuje s ostalim djevojčicama. U Sofiji se Sara takmičila s gimnastičarkama iz Bugarske, Njemačke, Italije, Belgije, s Kipra i iz Egipta. Trenerica Lepić je posebno ponosna na to što je baš Sara bila izbor publike.

– Bila sam presretna kada su prozvali Sarino ime dodjeljujući nagradu publike, priča trenerica Lepić i dodaje da je Sara i ranije osvajala nagrade.

– Prvo takmičenje je imala aprilu u Sarajevu, a već u junu smo otputovale na takmičenje u Budvu, gdje je osvojila prvo mjesto. Ipak, smatram da je Sara bila najuspješnija u Sofiji. Pokazala se jako dobro na terenu, govori trenerica Lepić.

Ona tvrdi da je ritmička gimnastika jedan od najljepših sportova.

– Ovo je najljepši ženski sport koji predstavlja spoj gimnastičkih pokreta i baleta uz muziku s korištenjem različitih rekvizita. Takmičarke se predstavljaju u individualnim i grupnim vježbama s rekvizitima ili bez njih, navodi trenerica Lepić.

“Takmičarke su bile uspješne na terenu, njihovi rezultati to i govore, bila sam jako ponosna na njih, a i na sebe. Ovo takmičenje nam veoma mnogo znači. Bila nam je čast i zadovoljstvo što smo bile dio ovog turnira, upoznale smo mnoge trenerice, a i takmičarke koje su bile Svjetski i Evropski šampioni u ritmičkoj gimnastici. Također, važno je spomenuti da Bugarska ima četiri medalje sa Olimpijade, Seoul 1988. godine srebrena medalja, Atlanta 1996. godine srebrena medalja, Athens 2004. godine bronzana medalja i Rio 2016. godine bronzana medalja”, navela je trenerica visočkih gimnastičarki Amina Lepić.

Visočke gimnastičarke stigle su do velikog broja medalja u Sofiji, a rezultati su sljedeći:

  • Dalia Frljak 4. mjesto u vježbi bez rekvizita
  • Sara Bečarević 2. mjesto u vježbi bez rekvizita
  • Arnela Bećković 1. mjesto u vježbi bez rekvizita, 1. mjesto u vježbi sa vijačom i 1. mjesto u višeboju
  • Sajra Salčinović 1. mjesto u vježbi bez rekvizita
  • Emina Hasanspahić 2. mjesto u vježbi bez rekvizita, 1. mjesto u vježbi sa obručem i 4. mjesto u višeboju.

Posebno priznanje na ovom turniru dobila je Sara Bečarević za “Favorite of the audience”.

A. Beširević / Oslobođenje