UPRKOS PANDEMIJI: Prehrambena industrija BiH povećala izvoz za 11,64 posto!

Ukupan izvoz agroindustrijskog sektora BiH za prva tri mjeseca prošle godine iznosio je 189.354.664 KM, dok je u istom razdoblju ove godine dostigao 211.387.870 KM, što predstavlja povećanje izvoza za 11,64 posto.

Prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH, uvoz je iznosio 762.371.719 KM što je više za 5,23 posto u odnosu na prošlu godinu.

Većina obrađenih podataka vanjskotrgovinske razmjene sirovina i proizvoda agroindustrijskog sektora bilježi porast i uvoza i izvoza, te kroz ova tri mjeseca agroindustrija nije pokazala negativne posljedice koje će, smatraju u VTKBiH, zasigurno u narednom razdoblju donijeti utjecaj koronavirusa.

Značajan rast izvoza zabilježen je kod goveđeg mesa, jer se u ovom razdoblju počeo odvijati izvoz u Tursku (7.718.639 KM), zatim mesa peradi 74,46 posto (Srbija i Crna Gora), te ostalih konzerviranih proizvoda 82,57 posto (izvoz u Hrvatsku i Sloveniju koji nije zabilježen u 2019.). Zabilježen je i značajan rast kod pšenice, za 2,7 miliona KM u Tursku.

Čak je, kada je riječ o martu, značajan rast izvoza zabilježen kod konzerviranih proizvoda, a posebno goveđeg mesa, gdje je, među ostalim, naša mesna industrija iskoristila odobrene kvote za izvoz u Tursku. Tako je u martu ove godine porast u izvozu prehrambene industrije iznosio 5,73 posto.

Važno je napomenuti da je Vlada Kosova ukinula takse na proizvode iz BiH pa je krenuo izvoz prehrambenih proizvoda u tu državu s kojom BiH tradicionalno ima pozitivnu trgovinsku bilansu.

Predsjednik uprave AS Holdinga, Rusmir Hrvić, kazao je da su spremno dočekali odluku kosovskih vlasti.

“Prvi kamioni proizvoda AS Holdinga već su stigli na tržište Kosova. Radi se o proizvodima Solane Tuzla, konkretno Tuzlanska so i Do-Do začin. Konditorski proizvodi Kent i Master brandova također su spremni za otpremu. U narednim danima očekujemo prve izvoze i drugih članica AS Holdinga kao što je AC Food sa brandovima Tops i Maza. Proizvodi Vispak-a i Klas-a, već su ranije bili prisutni na ovom tržištu te polovinom mjeseca očekujemo prve isporuke”, kazao je Hrvić.