Uposlenici Fondacije pokazali sjajno znanje o zaštiti od požara

Pored istraživačkih radova na brojnim lokacijama u Bosanskoj dolini piramida, u Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ maksimalna pažnja se posvećuje sigurnosti, kako samih uposlenika koji su angažirani na radovima, te volontera i vodiča, tako i gostiju koji u Visoko stižu iz cijelog svijeta i sa lijepim uspomenama se vraćaju iz naše zemlje i Bosanske doline piramida.

Prije nekoliko sedmica uposlenici Fondacije su imali priliku obići sve tunelske prolaze u Kompleksu Ravne sa inžinjerima i stručnjacima rudarske struke, a u petak 28.februara imali su još jednu bitnu sigurnosnu obuku, ovaj put sa uposlenicima firme „Firing“ iz Visokog, gdje su savladali teoretsku i praktičnu obuku iz zaštite o radu i zaštite od požara.

– Danas smo pored teoretskog dijela imali i ovaj praktični dio, u kojem smo radili upotrebu vatrogasnih aparata sa ugljičnim dioksidom i aparata sa prahom na otvorenom plamenu. Svi prisutni uposlenici Fondacije su imali priliku lično da se upoznaju, ali i što je jako bitno, da rukuju pomenutim aparatima koji su bili pod pritiskom, tako da smo uspješno odradili i ovaj praktični dio, i uvjerili se da uposlenici Fondacije itekako imaju potrebna znanja o zaštiti na radu, ali i o zaštiti od požara, te su spremni ukoliko dođe do nekih neočekivanih situacija, i u njima djelovati na najbolji mogući način, te da spriječe neželjene posljedice. – kazao nam je uposlenik „Firinga“ Tarik Delić, koji je za uposlenike Fondacije održao praktični dio obuke.

A kako izgleda kada se uposlenici, radnici, vodiči i stručno osoblje Fondacije uhvate ukoštac sa vatrom, te prihvate vatrogasnog aparata, možete vidjeti i na fotografijama koje smo napravili prilikom praktične obuke.