UNDP isporučio 150.000 hirurških zaštitnih maski Civilnoj zaštiti ZDK

Kantonalnoj upravi civilne zaštite Zeničko-dobojskog danas je pristigla isporuka od 150.000 zaštitnih maski, od ukupno poručenih 200.000 po osnovu Sporazuma o sufinansiranju nabavke zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava između Vlade ZDK i UNDP-a, koji je jučer potpisao premijer Mirza Ganić, a za koji je Vlada ZDK izdvojila 400.000 KM.

Ovim se nastavlja kontinuitet snabdijevanja neophodnom opremom kantonalnih ustanova koje su angažovane na suzbijanju posljedica pandemije Covid-19.

Prema odluci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, sva zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva će biti ravnomjerno raspoređena svim zdravstvenim ustanovama, Civilnoj zaštiti, MUP-u i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Pokazalo se da je trenutno ovo najbolji model nabavki, kako zbog efikasnosti procedure, transparentnosti, tako i zbog isplativosti. U pitanju su proizvodi domaćih proizvođača koji posjeduju sve relevantne certifikate za proizvodnju zaštitne opreme ove kategorije.

Sutra se očekuje isporuka preostale količine od 50.000 hirurških zaštitnih maski te zaštitna odijela i dezinfekciona sredstva, saopćila je  Press služba ZDK.