Udruženje „Budi mi prijatelj“ obradovalo preko 300 mališana novogodišnjim paketićima

Udruženje „Budi mi prijatelj“ iz Visokog je i ove godine obradovalo preko tri stotine mališana novogodišnjim paketićima.

Ova aktivnost se provodi od samog osnivanja udruženja 2002. godine, a većina aktivista, aktivistkinja, volontera i volonterki i su i sami dobijali paketiće od udruženja kada su bili mališani.

Devetnaestogišnja Almasa Ahmetović je već četiri godina uključena u aktivnosti udruženja, gdje je također i medijatorica. Prvo je bila korisnica, a sada je volonterka u udruženju. O samoj manifestaciji i učešću u programu govorila je sa puno entuzijazma.

– Sjećam se prvog paketića iz 2002. godine toliko da i danas imam uspomenu iz tog paketića. Za mene je jako važno da ova djeca nauče od nas i da shvate koliko je važno usrećiti nekoga. – Rekla je volonterka Almasa Ahmetović.

S obzirom da paketići poprilično koštaju, za porodice sa više djece koje žive na rubu egzistencije su gotovo nezamislivi.

Volonterima udruženja je ovo bila dodatna motivacija da što ranije krenu sa prikupljanjem sredstava, kako bi obradovali što veći broj djece.

Cilj ovogodišnje podjele je bio da se paketići uruče ne samo romskim socijalno ugroženim porodicama, već svima koji su se prijavili u udruženje.

Za UDAR, Melina Pirija, aktivistica u udruženju i vijećnica Gradskog vijeća Visoko, rekla je da za nju veliku važnost predstavlja ljubav prema volonterizmu, jer ovi mladi ljudi su naučili da dijele ljubav, brigu o drugima i ovoj djeci pokažu da su i oni kao mali dobivali paketiće, a danas s njima dijele ljubav i sreću.

– Moja želja je da zajedničkim snagama pokažemo brigu o djeci prvenstveno pa onda i čitavoj zajednici. Želim poručiti roditeljima da djecu uče da kroz volonterizam ili bilo koji drugi vid uče i usmjeravaju djecu na ljubav, brigu o drugima i na stabilnost u životu, kako bi romska zajednica bila čvršća i stabilnija. – Rekla je Pirija, vijećnica Gradskog vijeća Visoko.

Volonteri su osmislili zabavan program za najmlađe sa puno novogodišnjih pjesmica i plesa. Tu su bili Baka i Djeda Mraz, Medo i Vila Spavalica i Djeda Mrazovi pomoćnici koji su vodili računa da sve protekne u najboljem redu.

Iz udruženja su nam saopćili da su ove godine proširili regiju podjele paketića, tako da su istu manifestaciju sa podjelom paketića održali i u Brezi, te naglasili da je za cijeli tim, ova tradicionalna aktivnost najznačajniji projekt u godini.

Ovo je pozitivan primjer koji pokazuje šta se sve može uraditi kada se udruži nekoliko osoba koje žele usrećiti djecu, koja vas zato nagrade iskrenim osmjehom.

Tim UGORIV se ovim putem zahvaljuje i drugim pomoćnicima Djeda Mraza, a ove godine su to bili Agencija za bankarstvo FBiH, Moj San, Vispak, Rampart, Poliklinika INTERMED, te Općinama Visoko i Breza, Firmi Pirex gradnja Visoko i salonu namještaja Sahara Visoko.

VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE POGLEDATI KLIKOM NA LINK