Udala se u pogrešnu porodicu, a tereta se nije mogla riješiti do kraja života: 25 godina od smrti princeze Diane

Princeza Diana poginula je prije 25 godina u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Tada je imala svega 36 godina, a njenu su smrt najteže podnijeli njezini sinovi, princ William i Harry.

Život joj je bio donekle ispunjen, no ona ga je živjela tragično. Udala se u pogrešnu porodicu, brak joj je bio farsa, no dobila je ono što je oduvijek željela – djecu. Prošlo je 25 godina od tragične smrti princeze Diane. Povodom godišnjice odlučili smo se prisjetiti njezina života, djetinjstva u Londonu, odrastanja u europskim gradovima i smrti u gradu koji je bio baš po njezinim mjerilima.

Iz plemenite obitelji

Diana je rođena 1. jula 1961. u blizini Sandringhama u Velikoj Britaniji, a bila je kći Edwarda Johna Spencera, vikonta Althorpa i Frances Ruth Burke Roche, vikontese Althorp (kasnije poznate kao časna Frances Shand Kydd). Njezini su se roditelji razveli kad je Diana bila mala, a otac je dobio skrbništvo nad djecom tako da je Diani kroz odrastajanje nedostajala majčinska figura. Djelomično su je nadomjestile dvije starije sestre, Lady Jane Fellowes i Lady Sarah McCorquodale, a imala je i mlađeg brata, Charlesa Spencera.

Nakon početnog obrazovanja kod kuće, Diana je pohađala školu Riddlesworth Hall, a zatim školu West Heath u Londonu. Iako je tijekom odrastanja bila poznata po svojoj sramežljivosti, pokazivala je interes za glazbu i ples. Postala je Lady Diana Spencer nakon što je njezin otac naslijedio titulu Earl Spencer 1975. godine. Obrazovala se u inozemstvu, a nakon što je završila školovanje na Institutu Alpin Videmanette u Švicarskoj, preselila se u London. Počela je raditi s djecom budući da ih je jako voljela da bi na kraju postala asistentica u dječjem vrtiću Young England. Nedugo nakon upoznala je princa Charlesa. 1977. počela je hodati s nasljednikom britanskog prijestolja, koji je bio 13 godina stariji od nje. Meidjima mnogo nekonvencionalan spoj, pogotovo obzirom na razliku u godinama, ali i karakteru. Par se prvi put upoznao dok je Diana bila dijete i navodno se igrala s Charlesovom mlađom braćom i sestrama, princem Andrewom i princem Edwardom, dok je njezina obitelj iznajmljivala Park House, imanje u vlasništvu kraljice Elizabete II. Prisnost se razvila godinama kasnije, a ljubav gotovo nikada.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/512d4c50-8f26-11ec-9c9d-0242ac12001e/original

Izvor: Profimedia

Charles je inače bio predmet medijske pažnje, a njegovo udvaranje Diani nije bilo iznimka. Tisak i javnost bili su fascinirani ovim naizgled čudnim parom – suzdržanim princem koji voli vrtove i sramežljivom mladom ženom koju zanimaju moda i popularna kultura.

U veljači 1981. nakon nekoliko mjeseci veze princ Charles zaprosio je Dianu prstenom od 18-karatnog bijelog zlata na vrhu s 12-karatnim ovalnim cejlonskim safirom okruženim s 14 dijamanata. Izradio ga je draguljar Garrard, a navodno je inspiriran brošem izrađenim 1840. za princa Alberta kao vjenčani dar za kraljicu Viktoriju. Prsten je Charlesa navodno tada stajao oko 35.000 dolara (nakon Dianine smrti, njezin sin princ William zaprosio je tim prstenom Kate Middleton, vojvotkinju od Cambridgea).

Princeza od Walesa

Diana Spencer postala je ‘Diana, princeza od Walesa’, kada se udala za Charlesa 29. srpnja 1981. godine. Njihovo vjenčanje održano je u katedrali St. Paula u prisutnosti 2650 uzvanika. Par je stigao odvojeno i otišao zajedno u vožnji kočijom ulicama Londona. Diana je nosila vjenčanicu od tafta izrađenu od svile i starinske čipke s 10.000 bisera, koju je kreirao dizajnerski tim David i Elizabeth Emanuel. Odjenula je tijaru obitelji Spencer iz 18. stoljeća s bogatim veom. Njezin vjenčani komplet jedva je stao u kočiju, a Diani je trebalo 3 i pol minute da prošeta niz prolaz. No, bio je to spektakularan dan i vjenčanje koje gotovo nitko od kraljevske obitelji više neće nadmašiti. Kraljevsko vjenčanje prenosile su televizije diljem svijeta; gotovo milijardu ljudi iz 74 zemlje pratilo je ono što mnogi smatraju vjenčanjem stoljeća.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ee079b34-8f26-11ec-9408-0242ac120020/original

Izvor: Profimedia

Diana i Charles u braku su dobili dvojicu sinova: princa Williama u lipnju 1982. i princa Harryja u rujnu 1984. godine. Njihov razvod u prosincu 1992. najavio je britanski premijer John Major, koji je u Donjem domu parlamenta pročitao izjavu kraljevske obitelji. Njihov razvod okončan je u kolovozu 1996. godine. Prvi televizijski intervjuu koji je dala u trenucima raspada braka izazvao je mnogo bure u javnosti, a novinar Martin Bashir i danas je sinonim agresivnog i nepoštenog novinarstva. “U braku nas je bilo troje”, njezina je čuvena izjava za BBC kada je javnost prvi put saznala koji je vjerojatan razlog zašto se slavni par ne podnosi.

Par se tijekom godina otuđio, a Diana se u posljednjim godinama braka borila s depresijom i bulimijom. Dodatno su je pogodili medijski napisi o međusobnim nevjerama. Prema Dianinim kronikama, knjizi Tine Brown, princeza se bezglavo zaljubila u Hasnata Khana, pakistanskog kardiokirurga kojeg je upoznala 1995. godine, a Charles je već bio u vezi s Camillom.

Nakon razvoda para iz bajke, Diana se osjećala preopterećenom svojim kraljevskim dužnostima i intenzivnim medijskim praćenjem gotovo svakog aspekta njezina života. Kao ispušni ventil, počela se razvijati i baviti se vlastitim interesima. Bila je snažna podrška mnogim dobrotvornim organizacijama i financijski je pomagala beskućnicima, osobama koje žive s HIV-om i AIDS-om i djeci s posebnim potrebama.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ee0e37c8-8f26-11ec-834e-0242ac120014/original

Izvor: Profimedia

Depresivni posljedni dani

Kako su izgledali posljednji dani princeze Diane? Njezin je život odjednom prekinut uslijed prometne nesreće u Parizu kada je s partnerom, poduzetnikom Dodijem Al-Fayedom pokušavala pobjeći od paparazza koji su zaljubljeni par pratili u stopu. Bila je najfotografiranija žena u povijesti, promijenila je odnos medija prema kraljevskim zvijezdama, a ako je suditi prema fotografijama, bila je samozatajna i sretna žena. No, to je sve bila laž jer se u trenucima kada se činila ispunjenom navodno patila za bivšim, već spomenutim kirurgom. Tih dana navodno je liječila slomljeno srce uslijed završene ljubavi, a utjehu je pronašla u Dodiju.

Posljednji dan svoga života probudila se na na jahti Jonikal na Sardiniji, jela je kroasane s marmeladom, a nakon toga je popila mlijeko i prpošno skakutala po palubi. “Bili su dobre volje. Uvijek kada su bili skupa grlili bi se i držali za ruke”, rekao je njihov batler kasnije u intervjuima. Krstarenje Mediteranom bilo joj je posljednje ljetovanje nakon kojeg su se uputili u Pariz. Kada su se smjestili u hotel Ritz, Diana je otišla na frizuru, a Dodi u draguljarnicu (navodno po zaručnički prsten). Potom su se našli u hotelu gdje su nekoliko minuta odmarali. Diana je u pauzi nazvala sinove – princa Harryja i Willima, koji su s bivšim suprugom princom Charlesom i njegovom majkom kraljicom Elizabetom bili na odmoru u Škotskoj. Par se potom uputio na večeru.”Prvi put nakon dugo vremena osjećala se sretno”, rekli su izvori za britanske medije koji su s njima dijelili te posljednje trenutke.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/bb2df70e-2868-11ed-a39a-eae292d9a4e0/original

Izvor: Profimedia

Prsten koji je kupio kako bi je zaručio ostavio je u hotelskom apartmanu, a zaruke su se navodno trebale odviti nakon te večere. Odabrali su maleni bistro nedaleko centra Pariza gdje je Diana objedovala vegetarijansko jelo, no zasmetali su ih razni fotografi pa su odlučili otići i zamolili da im večeru dostave u predsjednički apartman. Ušli su u limuzinu i uputili se prema hotelu. I za njima stotine fotoreportera… Nesreća se dogodila u Pont de l'Alma tunelu nedaleko Eiffelovog tornja, a Diana i Dodi tog kolovoza 1997. godine preminuli su na licu mjesta.

Fayedov vozač Henri Paul, koji je također poginuo u nesreći, smatra se krivim jer je ustanovljeno da je vozio prebrzo i to pod utjecajem alkohola.

 

RTL/ViPromo