Učenici prirodnog smjera Gimnazije “Visoko” posjetili zadrugu BIOS

Učenici trećeg razreda prirodnog izbornog područja Gimnazije “Visoko” su u pratnji profesorice Biologije Mulije Muhamedagić, u utorak, 29. oktobra posjetili zadrugu BIOS.

Učenici su slušali predavanje o rasadima, proizvodnji rasada i njihovom očuvanju, te kako iz prirodno proizvedenih rasada nastaje zdravo i kvalitetno povrće.

Zadruga BIOS je osnovana 2004. godine i njene osnovne djelatnosti su: proizvodnja i montaža plastenika, proizvodnja rasada, proizvodnja i otkup voća i povrća te savjetovanje u segmentu poljoprivredne proizvodnje.

Najvažniji ciljevi ove posjete su bili da učenici vide koliko je važna prirodna proizvodnja, da probude svijest o važnosti kvalitete hrane koju jedemo, da shvate koliko je hrana proizvedena pomoću vještačkih đubriva i hemikalija nezdrava i, naravno, da bismo se vratili prirodi i izbacili iz svog života štetne materije, te poboljšali kvalitet ishrane.

Ljubazni radnici BIOS-a su prezentovali svoj posao, a učenici su mogli vidjeti kakve se mašine koriste za pripremu rasada, proces pripreme, ušli su u plastenike i dobili dodatne informacije o cijenama i periodima u kojima se proizvodi određeno povrće.

Pri odlasku, gospođa Amina Koljenović-Burić se zahvalila učenicima na posjeti i dodala da i sami kod kuće možemo zasaditi rasade, nastale na prirodan način, te sami uzgojiti svoje povrće. Sadnice možemo kupiti po pristupačnoj cijeni, a na kraju ćemo dobiti zdravo povrće dobrog kvaliteta. Inače, gospođa Amina radi kao agronom u BIOS-u i bila je zadužena za prezentaciju iz njene oblasti našim učenicima.

Tekst: Selma Osmanbegović 3.c
Foto: Selma Osmanbegović 3.c i Amila Slijepčević 3.c

Gimnazija „Visoko“