Učenici od septembra u školskim klupama, nastavnici će morati nositi maske

Riječ je o povratku u školske klupe učenika sa područja Brčko distrikta, a vrlo je vjerovatno da će po sličnom principu funkcionisati i škole u Federaciji BiH.

Školska godina u osnovnim i srednjim školama u Brčkom trebalo bi da počne na vrijeme, prvog ponedjeljka u septembru, a nastava će se odvijati na tradicionalan način, rekao je danas šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Senad Osmanović.

Osmanović je rekao novinarima da postoji inicijativa da se svi nastavnici testiraju na koronavirus prije početka školske godine kao i da se preduzmu određene zaštitne mjere koje podrazumijevaju mjerenje temperature učenicima prije ulaska u školu.

  • Svi nastavnici će morati da nose maske. Ide se u tom pravcu da tradicionalni oblik nastave mora da živi –  istakao je Osmanović.

On je dodao da se razmatra uvođenje i online nastave, te da bi to trebalo biti samo prve sedmice drugog polugodišta.

Školsku 2020/2021. godinu u 15 osnovnih i četiri srednje škole u Brčkom pohađaće skoro 9.000 učenika, od kojih je 2.870 osnovaca.

Osmanović kaže da je u prve razrede upisano oko 700 učenika, što je na prošlogodišnjem nivou.

Drugi upisni rok u srednje škole biće nakon popravnih ispita, kaže Osmanović i dodaje da je ostalo oko 40 slobodnih mjesta.

Govoreći o prevozu đaka, Osmanović je napomenuo da je Odjeljenje potpisalo trogodišnji okvirni sporazum sa prevoznikom 1. januara, te da trenutno javnog prevoza nema.

  • Imamo najave prevoznika da će, kada počne školska godina, biti organizovan i prevoz đaka i građana – rekao je Osmanović.