Učenici iz Italije posjetili Franjevačku klasičnu gimnaziju Visoko i Medresu “Osman ef. Redžović”

Učenici iz partnerskih škola iz Bolzana (Italija) početkom ove sedmice upriličili su posjetu našem gradu i domaćinima iz Franjevačke klasične gimnazije Visoko.

U program posjete učenika Instituta Raineri don Bosco iz Bolzana uvršteno je i sudjelovanje na nastavi u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, te su srijedu, 18. septembra prisustvovali časovima latinskog, njemačkog, grčkog, engleskog i hrvatskog jezika.

Učenici iz Bolzana su s predmetnim profesorima i učenicima FKG-a razgovarali o sličnostima i razlikama u školstvu, opterećenju učenika tokom srednjoškolskog obrazovanja, mogućnostima nakon završetka izabranih škola u Italiji i Bosni i Hercegovini, kao i o prednostima i nedostacima u jednom i drugom obrazovnom sistemu.

Nakon ručka profesori i učenici iz Italije su s fra Stipom Alandžakom bili u posjeti Medresi “Osman ef. Redžović” u Velikom Čajnom. Tamo ih je dočekao direktor Dženan Handžić koji im je govorio o načinu obrazovanja u njihovoj školi. Na kraju posjete profesori iz Italije su se zahvalili direktoru i darovali mu prigodan dar kao uspomenu na ovaj susret.