Učenici FKG Visoko osvojili 1. i 2. mjesto u projektu Federalnoga ministarstva kulture i sporta

U projektu Dani evropskog naslijeđa – „Mladi i baština 2019.”, koji provodi Federalno ministarstvo kulture i sporta sudjelovali su učenici 4. razreda Franjevačke klasične gimnazije Visoko, pod vodstvom mentora dr. sc. fra Zvonke Benkovića.

Cilj ovog natječaja bio je, kako kažu, potaknuti mlade na očuvanje, brigu i ljubav za materijalno i nematerijalno kulturno–povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je Umjetnost i zabava – naša baština.

Vođeni ovim zadatkom maturanti su odlučili s fra Zvonkom sudjelovati i dati svoj doprinos u ovom projektu. Uz umjetnost spojili su i zabavu, a sve s ciljem očuvanja materijalnoga i nematerijalnog naslijeđa.

– „Učenici 4. a razreda osmislili su grupni literarni rad “Jezične igre – zavrzlame”. Budući da svi dolazimo iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i svatko je sa sobom donio dio sebe, svoje kulture i običaja, često bi se jezično sukobljavali zbog naglasaka nekih riječi. Međutim, kroz četverogodišnje školovanje u FKG-u uočili smo da za jednu te istu stvar imamo više naziva pa se čak i ne razumijemo ako netko traži susak, paljak ili nešto treće za vrijeme ručka. Shvatili smo da je i to jedan dio u velikoj riznici uspomena i bogatstvo našega školovanja te smo ga htjeli podijeliti s drugima izradivši osamnaest fotografija s predmetima za koje smo tražili što više sinonima vezanih za odabranu stvar. Sve smo fotografije na koncu povezali jednom špagom i učvrstili kvačicama, kao simbol svih nas koji smo u svojoj različitosti jedinstveni. Na natječaj smo se prijavili prije manje od mjesec dana, a danas s ponosom možemo reći da je naš rad osvojio II. mjesto.

Učenici 4. b razreda poslali su na natječaj likovni rad pod nazivom “Brojalice 1, 2, 3”. Rad čini deset majica na kojima su napisane različite brojalice iz naših krajeva. Ovim projektom željeli smo se vratiti u djetinjstvo, bez obzira što smo sada srednjoškolci, želimo se podsjetiti svega onoga što smo igrali, pjevušili, recitirali dok smo bili djeca. Svojim radom osvojili su 1. mjesto u kategoriji srednjih škola za likovni rad.“ – istakli su vrijedni učenici FKG Visoko.

Nagrada za predstavnike razreda je obilazak spomenika, arheoloških nalazišta i muzeja u Hercegovini (Grude, Široki Brijeg i Ljubuški).

Učenici četvrtih razreda FKG se ovim putem zahvaljuju mentoru dr. sc. fra Zvonki Benkoviću koji im je pomogao u realiziranju ovog projekta.