Ublažavanje mjera u FBiH koje će posebno obradovati građane starije od 65 i mlađe od 18 godina

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak iznio je informacije koje će obradovati građane, posebno one starije od 65 i mlađe od 18 godina.

„U Štabu su stručnjaci od virusologa do epidemiologa, stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, i oni su bili zaduženi da pripreme određene scenarije kako i u kojim se uvjetima mjere mogu olakšati. Iduće sedmice će, najvjerovatnije, biti olakšica za penzionere, odnosno za starije od 65 godina, i za mlađe od 18, odnosno za maloljetnike. Ako ostane ovakav, zadovoljavajući trend, mjere će sigurno biti olakšane“ – rekao je Solak.

Prošlo je 14 dana od kada su penzioneri prvi put izašli iz izolacije kako bi podigli penzije, obavili kupovinu, platili račune…

– Od tog dana, broj oboljelih penzionera manji je nego dan prije nego što su podizali penzije. To su ohrabrujući podaci i možemo olakšati tu mjeru što se tiče njihove zabrane izlaska. Penzioneri su se pokazali odgovornima – rekao je Solak.

Dodao je da će Štab zasjedati ove sedmice i tada će biti donesena definitivna odluka.

– Što se tiče malih obrtničkih radnji, moguće je i popuštanje mjera koje se odnose na njih. To se odnosi i na frizerske salone, kozmetičke salone i one koji imaju jednog do dva uposlenika. Ali, ostaje na snazi poštivanje protokola nošenja maski, zaštitnih rukavica i držanja socijalne distance – rekao je Solak.

Posljednje mjere popustit će se u ugostiteljskim objektima, jer se tu okupljaju građani.

– Spominjali smo i utakmice. Razmatramo da li da se dozvoli nastavak liga, ali pod nekim određenim uvjetima, kao što su prazne tribine, da sportisti budu u samoizolaciji… Bit će raznih uvjeta. Pokušavamo naći modus kako primjenjivati neku mjeru kako da olakšamo, ali da se ne ugrozi zdravlje – rekao je Solak.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez istakao je sljedeće:

“U potpunosti smo uspjeli iskontrolirati pandemiju. Razgovarat ćemo o popuštanju mjera. To ne znači vraćanje na stari način života. Duže ćemo živjeti pod restrikcijama. Važno je znati da sve ono što ublažavamo ne znači eliminiranje osobne zaštite i zaštite stanovništva. I dalje će se nositi maske, rukavice, morati držati distanca… Ali malo će se olakšati život stanovnika”, kazao je Čerkez.

“Odredit će se koliko puta sedmično, na koji način. Sve mjere koje budemo uvodili gledat ćemo da budu u periodu na 15 dana, da pratimo efekte i budemo spremni brzo intervenirati. Popuštanje mjera ne znači eliminaciju nego samo kontrolirano vraćanje života, jer epidemija nije ni blizu kraja. Imamo određene planove i mislimo da ćemo brzo, već iduće sedmice, predložiti skidanje nekih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života”, kazao je Čerkez.