U ZDK ne razmišljaju o povećanju restriktivnih mjera: Ponašanje građana ključno

Zdravstveni krizni štab Zeničko-dobojskog kantona donio je Odluku o djelimičnoj izmjeni smjernica postupanja sa oboljelim od korona virusa.

U tom smislu svi stariji koji imaju simptome ovog oboljenja, kao i oni nešto mlađi sa istim simptomima liječit će se i dalje u bolnicama za šta zdravstveni sektor ima dovoljne kapacitete. Krizni štab je donio smjernice da se poslije strogih provjera pacijentima sa nešto slabijom simptomatologijom može dozovliti liječenje u kućnim uslovima uz strogi nadzor medicinskog osoblja. Na ovaj način neće biti ugroženo stanovništvo, a mogli bi tretirati veći broj pacijenata posebno ukoliko dođe do još većeg broja oboljelih“, kaže Adnan Jupić, predsjednik zdravstvenog Kriznog štaba.

Po njegovim riječima, trenutna situacija je stabilna i nema razloga za bilo kakvu paniku.

Mi konstantno razmatramo scenarije koji se mogu pojaviti pa čak i puno gore od ovoga što imamo sad, imamo odgovore na sva pitanja. Situacija nije dramatična, ali je ne treba shvatati olako“, zaključio je Jupić.

U suzbijanju širenja korona virusa neophodno je i dalje provođenje propisanih mjera. Ono što je najbitnije u zdravstvenom Kriznom štabu za sada ne razmišljaju o povećanju restriktivnih mjera, ali saradnja građana je više nego neophodna. (N. G.)

zenicainfo.ba