U ZDK najviše oboljelih od COVID-19 u FBiH, nije planirano uvođenje restriktivnih mjera

„Uprkos podacima da je u Zeničko-dobojskom kantonu najveći broj oboljelih od korona virusa u Federaciji BiH, epidemiološku situaciju možemo ocijeniti stabilnom“, izjavio je danas dr. Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

„Najnovije naredbe sa federalnog nivoa mi samo primjenjujemo i prilagođavamo našoj situaciji“, ukazao je dr. Jupić, istakavši da, prema trenutnom stanju, nije planirano uvođenje nikakvih restriktivnih mjera.

Pri tome je apelovao na stanovništvo da se i dalje pridržavaju preporučenih preventivnih mjera socijalne distance, održavanja higijene i upotrebe zaštitnih maski u zatvorenim prostorima prema predviđenim protokolima.

Što se tiče situacije u Tešnju stanje se prati u kontinuitetu a shodno odgovoru federalnog Ministarstva zdravstva, razmatra se i opcija zbrinjavanja oboljelih na Covid 19 u tamošnju Opću bolnicu.

„Ova ustanova spremna je da preuzme svoj dio odgovornosti i zbrine lakše slučajeve, kako bi se rasteretio zdravstveni sistem u kantonu i solidarno smanjio pritisak“, kazao je dr. Jupić.

(Š.B.)
zenicainfo.ba