U toku prijave za učešće u Maršu mira

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica biće organizovan 17. po redu Marš mira, a u toku su prijave za učešće organizovanih grupa i pojedinaca.

Rok za prijavu na ovogodišnji Marš mira je 1. juli za organizovane grupe, a za pojedince do dana polaska. Prijave za učešće na Maršu mira 2021. godine mogu se izvršiti slanjem podataka na e-mail: marsmira@gmail.com ili putem web stranice https://www.marsmira.net/bs/, kao i FB stranice Marša mira https://www.facebook.com/mars.mira, najkasnije do 1. jula.

“Sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica će biti održane u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje budu propisane od strane nadležnih institucija”, navode organizatori Marša mira i mole sve prijavljene učesnike da budu spremni na, eventualne redukcije i smanjivanje broja učesnika, ukoliko to bude potrebno.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

“Cilj ove manifestacije jeste odavanje počasti bošnjačkim žrtvama genocida iz Srebrenice koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine, prilikom okupacije i zauzimanja Srebrenice od strane vojske i policije Republike Srpske i Republike Srbije”, navode organizatori.

Dodaje se da pored odavanja počasti žrtvama genocida, ova manifestacija ima za cilj i da animira sve relevantne, međunarodne i domaće pravosudne institucije da procesuiraju i što prije, pred lice pravde, privedu i presude, sve osobe koje su učestvovale u planiranju i izvršenju zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovane kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te da onemogući negiranje, poricanje i relativiziranje zločina genocida koji se uporno i sistematično nameće i zagovara od strane predstavnika srpskog naroda, institucija RS-a, Srbije i njihovih istomišljenika.

U pitanju je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjica genocida, sa međunarodnim karakterom i učesnicima iz mnogih zemalja svijeta.

Ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine sve do pojave pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, se kretao od 2.000 do više od 10.000.

Marš mira traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

U toku pješačenja od Nezuka do Potočara, Organizacioni odbor u saradnji sa prijateljima i ostalim relevantnim institucijama, ustanovama i organizacijama u BiH za učesnike Marša mira obezbjeđuje šatore za prenoćište na tri lokacije Liplje (Zvornik), Đugum (Bratunac) i Potočari (Srebrenica), medicinske ekipe i pomoć, vodu, sokove, voće…

Učesnici Marša mira dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost od učesnika.

Organizacioni odbor svake godine za učesnike Marša mira priprema program kulturno-historijskog karaktera kojim se u mjestima prenoćišta i u toku pješačenja, na karakterističnim i značajnim lokacijama obezbjeđuju svjedočenja od strane preživjelih marša smrti iz jula 1995. godine, kao i dokumentarni filmovi na temu genocida.

Za učesnike Marša mira Organizacioni odbor nije u mogućnosti obezbijediti ishranu tako da svaki učesnik treba da se obezbijedi sa hranom u toku pješačenja.

Kolonu Marša mira svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i zločin genocida iz jula 1995. godine.

Svi učesnici obavezni su poštovati Kodeks ponašanja za učesnike Marša mira i preporuke Organizacionog odbora koje se nalaze na web i fejsbuk stranici Marša mira.

Učesnici Marša mira nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.