U rasadniku u Moštru se vrijedno radi, ali je mušterija manje nego ranije

Dvadeset godina sa puno ljubavi i pažnje Selvedina Skeledžija bavi se uzgojem cvijeća, začinskog bilja i rasada povrća.

U Moštru, nadomak Visokog, Selvedina u plastenicima ima veliki broj sadnica o kojima danonoćno brine.

Kaže da je ovo veoma odgovoran, ali lijep posao.

– Veoma je zahtjevno jer svaki dan moraš ući u plastenik kao kod malog djeteta, naročito kad je hladnije jer tada treba i ložiti vatru kako bi se održavala optimalna temperatura – priča Skeledžija.

U poslu joj, kaže, pomažu svekrva i suprug, ali ponekad, kada nemaju školskih obaveza, u pomoć priskoče sin i kćerka.

Najveća je, ističe, potražnja uoči 8. marta, praznika žena, te na proljeće.

– Međutim, prošle godine u ovo vrijeme bilo je puno više kupaca. Sada kupuju samo pravi zaljubljenici u cvijeće, žene žele da imaju neku zanimaciju, da uljepšaju balkon ili baštu. Kako je počela epidemija koronavirusa, ljudi su počeli masovnije da kupuju prehrambene artikle, a manje daju novac za cvijeće – kaže Skeledžija.

Navodi da su joj neke mušterije rekle da dok rade oko cvijeća, zalijevaju, okopavaju, skrenu misli sa aktuelnih dešavanja, pa im makar malo bude lakše.

Cvijeće se kupuje i u zavisnosti gdje će se saditi, da li na balkonu ili u bašti.

– Zavisi s koje vam je strane balkon, da li je na sunčanoj strani ili je više hlada. Na balkon se sade surfinije i pelagonije. Na stepeništa se mogu staviti muškatle. U baštu se sade kiteri, selvije, djevojčice, kadifice… Veliki je izbor. Uzgajam i pet vrsta aloa vere, to je ljekovita biljka od koje se prave gelovi i ljekoviti napici. Biljka aloe vera treba da bude starija barem jednu godinu, a dobro je da ima i više godina – pojašnjava.

Trenutno je u prodaji i ruzmarin a uskoro će se u ponudi naći i bosiljak, za ljubitelje začinskog bilja. U ponudi su i jagode, ruže, kaktusi…

– Cijene su različite, od pola marke do sedam maraka, zavisno od vrste cvijeća, pa i od količine – kaže Skeledžija.

Nada se Selvedina da će sa još ljepšim vremenom biti i više kupaca, ali najvažnije je da se bude zdravo, kaže, pa da se može uživati u ljepotama cvijeća, truda i rada u baštama i na balkonima.

E.H. / Faktor