U parku Ravne 2 radovi u punom jeku, neumorni tim Fondacije ne pravi pauzu

Neumorni tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ ni nakon turističke sezone ne pravi pauzu. Radovi su u punom jeku.

Prelijepi park ‘Ravne 2’ svaki dan postaje sve ljepši i uređeniji. Tokom oktobra poduzet je čitav niz aktivnosti na održavanju i unaprjeđenju parka:

Napravljen je kameni krug za sigurno održavanje logorskih vatri na otvorenom prostoru u blizini potoka.

Kreiran je sigurnosni nasip od kamenja iz tunela ispred Multimedijalne dvorane, kako bi bile spriječene poplave; dio nasipa je i betonska vaza u kojoj će biti posađeno cvijeće.

Tokom čitavog mjeseca kontinuirano se pristupalo čišćenju parka od lišća koje je deponovano i koje će se, nakon truljenja, iskoristiti kao humus slijedeće godine.

Postavljena je još jedna česma na početku prve doline za slobodnu upotrebu.

Okopana je Aleja voćki.

Napravljen je još jedan rekreacijski put u drugoj dolini.

Fondacija je krajem oktobra i početkom novembra pristupila raščišćavanju terena i nasipanju dodatnih 1.500 m² kako bi proširila parking prostor na Ravnama čiji je kapacitet postao nedovoljan. Ovaj parking namijenjen je autobusima, kombijima i višku manjih automobila koji ne mogu biti parkirani bliže tunelima i parku.

Također, nakon dobivanja građevinske dozvole, Fondacija je pristupila gradnji toaleta u blizini info centra. Napravila ga je u rekordnom roku i sada se čeka na priključke struje, vode i kanalizacije da bude u funkciji. Na taj način, posjetioci Bosanske piramide Sunca napokon će imati toalet na lokaciji.

Na Fondacijinoj parceli su postavljene dodatne klupe i stolovi za 50 ljudi, kako bi se mogli odmoriti i opustiti u miru prirode.

Gosti primjećuju ove napore koje ulaže Fondacija i svakodnevno se dobronamjerno zahvaljuju timu Fondacije što je omogućio postojanje ove oaze mira i ljepote u Visokom.