U PARKU RAVNE 2 održan Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana

U utorak 8. juna 2021. godine u Multimedijalnoj dvorani parka „Ravne 2“ je održana Druga konferencija “Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana” u cilju promocije i unapređenja privrednih, turističkih i drugih potencijala lokalnih zajednica.

– U pitanju je manifestacija koja je vezana za turizam, sport i razvoj lokalnih zajednica. Primjer ovog ovdje mjesta je pokazatelj da individua može pokrenuti svjetsku priču, zato smo i izabrali da konferenciju održimo upravo ovdje. Stiglo je dosta predstavnika lokalnih zajednica iz cijele BiH, a putem video streama su nam se priključili i ljudi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a ovo je jedna globalna priča u kojoj planiramo da okupimo predstavnike što više lokalnih zajednica – kazao nam je Elvir Starčević, jedan od organizatora konferencije.

Dinko Mujkić iz Drvnog klastera “Namještaj i drvo”, koji je jedan od organizatora  događaja, rekao je da je u mrežu dosad uključeno oko 40 lokalnih zajednica koje će operativno da pospješe buduću saradnju, a moguće je i njeno proširenje.

– Formirali smo i Uniju lokalnih zajednica, a cilj je da prezentujemo turističke i privredne potencijale, te pronađemo i investitore za projekte – naglasio je Mujkić.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica, ali i privrednih udruženja.

– Današnji skup je nešto od čega ćemo svi imati koristi, obrađeno je mnogo tema, čuli smo mnogo pozitivnih ideja i razmišljanja, a sve ove ideje traže vremena, novca, kao i znanja. Obišli smo i predivne lokacije u Bosanskoj dolini piramida, ovo mi je bio prvi dolazak, pozitivno sam iznenađen i podržavam ovakve projekte, a svi građani BiH trebaju da šire ovu lijepu, pozitivnu priču – kazao nam je Nagib Mujkić iz Poslovnog udruženja privrednika Žepča.

U Visoko su stigli i predstavnici Krajine, tačnije savjetnik gradonačelnika Cazina, Jusuf Bajraktarević.

– Ovakvi skupovi imaju značaj da uvezuju lokalne zajednice. Državne vlasti moraju imati osjećaja kod donošenja zakona za olakšanje procedura, a dosta nam je svađa, moramo izgrađivati našu zemlju. Danas smo ovdje u centru svijeta na predivnoj destinaciji, a odavdje možemo uputiti poziv svima da dođu u našu lijepu BiH. – kazao je Bajraktarević.

– Ovaj projekt oko kojeg smo se okupili dopao mi se od samog početka, nastojat ćemo da proširimo mogućnosti za naše privredne subjekte i da damo do znanja da nam se pridruže i izađu u javnost sa projektima, koje će sigurno neko prepoznati, a time stvaramo i nove mogućnosti, te pomažemo razvoj lokalnih zajednica. – istaknula je stručna saradnica iz odjeljenja za privredu Doboja, Nermina Isić.

Organizacijom ovakvih konferencija nastoji se prevazići situacija s koronavirusom, koja narušava privredu u svijetu i omogućiti domaćim izvozno orijentisanim kompanijama i lokalnim zajednicama što bolju promociju i jačanje njihovih kapaciteta.