U narednih desetak dana u FBiH bi trebalo stići dva puta po 250.000 doza vakcina

U Federaciju Bosne i Hercegovine u narednih desetak dana trebalo bi stići dva puta do 250.000 doza vakcina protiv COVID-19, rečeno je to iz Kabineta Fadila Novalića, premijera Vlade Federacije BiH.

– U ovom trenutku imamo desetak ponuda u opticaju. Ono što je nama prioritet jeste da što prije dobijemo vakcinu, ali nažalost, u ovom trenutku nemamo nijednu kompaniju koja nam to daje. Imamo dvije strane kompanije koje su se sada pojavile i koje traže velefarmacije u BiH da preko njih uvezu vakcinu. Otprilike ono što bismo mogli očekivati u narednih desetak dana jeste nabavka dva puta po 250.000 vakcina – objasnili su iz Kabineta Novalića.

Dodaju kako se vode tijesni pregovori, a komunicira se i sa proizvođačima.

– Premijer bi danas trebao imati video sastanak sa direktorom Ruskog investicionog fonda u vezi nabavke vakcina Sputnik V kako bismo ih što ranije dobili – istakli su iz Kabineta premijera.

– Vladi Federacije BiH nisu u prioritetu ni cijene, ni vrsta vakcina. Ono što je prioritet jeste da bilo koja vakcina što prije dođe i da se počne sa vakcinacijom građana. Prioritet nam je da u prvom krugu nabavke što prije dobijemo milion doza kako bismo mogli vakcinisati oko pola miliona stanovnika, što je više od 28 posto stanovništva u BiH, to bi nam dalo garanciju za smanjenje broja novozaraženih osoba – naglasili su iz Kabineta premijera Vlade Federacije BiH.

Osim toga BiH bi i od Evropske unije trebala dobiti 892.000 doza vakcina.