U MZ Radovlje dostojanstveno obilježen Dan šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida, dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su svoje živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 23. januara 1995. godine.

Na području MZ Radovlje egzistiraju tri džemata (Maurovići, Kalići i Džindići) sa vlastitim mezarjima u kojima su između ostalih merhuma sahranjeni i poginuli borci- šehidi inšaAllah, koji svoje živote položiše za odbranu Bosne i Hercegovine.

Ovim povodom, učenje odlomaka časnog Kur'ana i određene dove prvo su proučene na mezarju Lisovo gdje je sahranjen šehid Meša Našid, a potom Maurovići sa Sead ef. Goralijom imamom tog džemata, da bi potom bilo upriličeno okupljanje na spomen česmi uz prisustvo imama, predstavnika porodica poginulih boraca, rodbine, prijatelja i komšija.

Nakon toga uslijedio je obilazak mezarja u Kalićima – Slatina sa Fahrudin ef. Bećirović imamom iz džemata Kalići, te odlazak u džemat Džindići gdje se proučilo i dove uputile Uzvišenom Stvoritelju Milostivom sa imamom Nijaz ef Keso.

Po završetku obilaska mezarja, džuma namaz se klanjao u džamiji Džindići uz posebno nadahnuti vaz nasihat hatiba Nijaz ef. posvećen značaju i bitnosti sjećanja na šehide, uz upozorenje na potrebu budnosti u pogledu očuvanja naše jedne jedine BiH, te je upućena i dova za pomoć narodu Palestine.

Džumu namaz predvodio je profesor Mustafa ef. Berhamović. Proučena je i zajednička dova na hatmu koju su tradicionalno proučili imami MIZ Visoko. Na posljetku imam Njiaz ef. Keso pozvao je prisutne da pogledaju i izložbu fotografija (nepoznatih autora) postavljenu povodom Dana šehida u mektebskoj učionici džemata Džindići.

Nakon prošlogodišnje izložbe Kur'ana prevedenih na 18 svjetskih jezika i ove godine upriličena je izložba koja budi sjećanja na period agresije na BiH u periodu 1992 – 1995. godina.

Fotografije sa ovog događaja, autora Senada Goralije, možete pogledati klikoom na LINK