U Medresi “Osman ef. Redžović” počela Ljetna škola islama “Mala medresa 2019”

U nedjelju, 30. juna 2019. godine, svečanim otvaranjem u školskom amfiteatru Medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom počela je “Mala medresa 2019”.

“Mala medresa” je edukativni program koji već sedmu godinu zaredom partnerski organiziraju Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike i Medresa u Visokom.

Ukupno 58 polaznika iz 23 džemata sa prostora Sjeverne Amerike imat će priliku da u Ljetnoj školi kroz klasične časove, radionice, izlete, predavanja i nastavu u prirodi saznaju što više o svojoj domovini, vjeri, historiji, jeziku, kulturi i tradiciji.

Svečanom otvorenju ovogodišnje „Male medrese“ prisustvovao je i Muftija za Sjevernu Ameriku, dr. Sabahudin-ef. Ćeman, koji je istakao da je ovo jedan od najboljih projekata koje je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) pokrenula, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da su skoro svi polaznici ovogodišnje „Male medrese“ rođeni na prostoru Sjeverne Amerike.

Direktor Medrese, mr. Dženan Handžić, je u svom obraćanju iskazao važnost ovog projekata, posebno istakavši njegovu ulogu u očuvanju emaneta vjere i emaneta domovine. Zahvalio se Muftiji Ćemanu na dosadašnjem povjerenju i podršci u ovom historijski važnom projektu za Bošnjake Sjeverne Amerike.

Ceremoniju svečanog otvaranja uljepšao je svojim nastupom i Armin Muzaferija sa svojom ekipom.

Ovaj edukativni program namijenjen je bošnjačkoj djeci uzrasta od 14 do 18 godina, iz sjeverno-američke dijaspore. Iako je većina djece tu prvi put, ima i onih koji su već učestvovali u ovom programu ranijih godina i za njih je osmišljen poseban, napredniji nivo priprema i učenja.

Tokom programa učesnici „Male medrese“ će u narednom periodu posjetiti i Srebrenicu, Bratunac, Lukomir, Visoko, Sarajevo, Mostar, Maglaj, Tešanj, Zavidoviće i druga mjesta širom Bosne i Hercegovine.