U junu na području ZDK registrovano 247 migranata

Procjenjuje se da je u našoj zemlji oko sedam hiljada migranata. Bez adekvatnog smještaja, hrane i pomoći najčešće spavaju po parkovima, napuštenim kućama i ulazima.

Iako se posljednjih dana situacija usložnjava, te su zabilježeni i brojni incidenti posebno na području Unsko-sanskog kantona, na području našeg kantona je situacija, barem za sada, zadovoljavajuća.

Iako smo pokušali danas razgovarati sa nekoliko migranata, nismo uspjeli. U neformalnom razgovoru i iza kamera kažu kako im je teško i da ono o čemu sanjaju jeste normalan život. Spavaju već nekoliko mjeseci na Kamberovića polju, a oni s kojima smo danas razgovarali žele doći do Slovenije. Danas svoje putovanje nastavljaju i nadaju se uspjehu. Iako se posljednjih dana situacija usložnjava, te su zabilježeni i brojni incidenti posebno na području Unsko-sanskog kantona, na području našeg kantona je situacija, barem za sada, zadovoljavajuća. Ovdje je bitno naglasiti, da pojačanim prisustvom policije na terenu, praćenjem kretanja i lociranjem lokacija okupljanja migranata, prikupljamo potrebna saznanja, pratimo stanje na terenu, te razmjenjujemo prikupljene informacije sa drugim agencijama za provođenje zakona, kako bismo mogli brzo i adekvatno reagovati na sve situacije i izazove, te kako bismo svim našim građanima pružili i osigurali maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost. Situacija na području našeg kantona je zadovoljavajuća“, potvrdila je za Zenicainfo.ba Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK.

U proteklih mjesec dana na području Policijske uprave jedan zabilježeno je šest krivičnih djela u kojima su žrtve, odnosno oštećeni bili migranti. „Itekako svjesni kompleksnosti situacije u vezi aktuelne migrantske krize, koja se nažalost svakim danom usložnjava, intenzivirali smo naše djelovanje, u okviru kojeg ostvarujemo svakodnevnu međuagencijsku saradnju, te krajnje ozbiljnim i proaktivnim pristupom odgovaramo i reagujemo na sve sigurnosne izazove, što potvrđuju naši rezultati u radu“, potvrđuje portparolka.

Policijski službenici su u junu na području Zeničko-dobojskog kantona evidentirali 247 migranata, dok je 40 migranata sprovedeno i predato u imigracione centre ili terenske centre Službe za poslove sa strancima. Zadokumentovana su i dva prekršaja, te osam incidenata u kojima su učestvovali migranti. (B.D.)

zenicainfo.ba