U GRADSKOJ UPRAVI VISOKO POTPISANI SPORAZUMI SA VJERSKIM ZAJEDNICAMA

U Gradskoj upravi Visoko gradonačelnik Ganić danas je sa  predstavnicima vjerskih zajednica u Visokom, Medžlisa IZ Visoko, Medžlisa IZ Gračanica, Župne ekspoziture Svetog Bonaventure Visoko i Srpske pravoslavne crkvene opštine Visoko potpisao sporazume o realizaciji sredstava iz Budžeta Grada Visoko za 2021. godinu.

Po Javnom pozivu, a prema Programu utroška sredstava Transfera za pomoć vjerskim zajednicama u Budžetu Grada Visoko odobrena su sredstva u iznosu od ukupno 90.000 KM i to Medžlis IZ Visoko 47.000 KM, Medžlis IZ Gračanica 18.000 KM, Župna ekspozitura Svetog Bonaventure Visoko 8.050 KM, Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko 16.950 KM.

Gradonačelnik Ganić je rekao da je raspodjela sredstava urađena na način da je najprije svakoj vjerskoj zajednici predviđeno 5.000 KM, a onda je kao dalji kriterij uzet u obzir popis stanovništva iz 1991. godine.

Gradonačelnik je istakao zadovoljstvo što u našem gradu imamo ovako dobre međuljudske i međuvjerske odnose, te da u nadolazećem vremenu moramo nastojati da ih još više poboljšamo međusobnom saradnjom, zajedničkim radom, razgovorom i dogovorom.

Vjerske zajednice su dobivena sredstva obavezna trošiti namjenski, u skladu sa potpisanim sporazumima, te o navedenom podnijeti izvještaj Gradu Visoko.