U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko otvorena izložba “Božić u književnim bilješkama”

U srijedu, 18. decembra 2019. godine, u holu Konvikta Franjevačke klasične gimnazije Visoko otvorena je izložba “Božić u književnim bilješkama”.

O samom postavu i povodu nastanka izložbe govorio je profesor dr. sc. fra Zvonko Benković, koji je ujedno autor koncepcije izložbe i postavke. Fra Zvonko je rekao kako su izabrane božićne čestitke različiti adresati posljednjih stotinu godina slali na adresu Franjevačkoga samostana sv. Bonaventure u Visokom. Neke od njih su sačuvane jer su ih primatelji ostavili kao bilješku u nekoj knjizi iz samostanske knjižnice, a danas su nam podsjetnik na kulturu pisane riječi.

U predbožićno vrijeme milioni čestitki putuju diljem svijeta još od sredine 19. stoljeća na razne adrese. Njihovi pošiljatelji ispisuju svoje želje na poleđini razglednice ili unutrašnjosti čestitke i na taj način žele nekoga usrećiti, iskazati zahvalnost, poštovanje i sjetiti se dragih ljudi. Ljepota se krije i na prednjoj strani razglednica i čestitki koje najčešće krase reprodukcije poznatih svjetskih slikara, dječji motivi i rukotvorine. Ova izložba postavljena je kao poticaj učenicima i prijateljima ove Škole da sami osjete ljepotu pisma i pošalju barem jednu razglednicu.

Zajedno s učenicima, fra Zvonko je napravio i umjetničku instalaciju “Kiša želja” s porukama i željama upućenim dragim ljudima i onima do kojih naše riječi više ne mogu stići.

Fotografije: Adrijana Kikić
Tekst: Učenici FKG-a