U FBIH POČELE KONTROLE: Stroge kazne za svaki prekršaj pumpadžija

U FBiH je već počeo inspekcijski nadzor benzinskih pumpi, s ciljem da se utvrdi jesu li uskladile cijene s maksimalnom maržom koju je propisala federalna vlada, a takve kontrole u narednim danima počet će i u RS.

Marže na gorivo u BiH, naime, ne smiju biti veće od 0,25 KM po litru u maloprodaji, odnosno 0,06 KM u veleprodaji, a dio pumpi je već značajno snizio cijene.

Kako kažu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je proteklih dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Iz Inspektorata RS su nam rekli da je Republička tržišna inspekcija izvršila sve organizacione pripreme za potrebe pojačanog nadzora poštivanja Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena u Republici Srpskoj određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

  • Skrećemo pažnju subjektima koji vrše promet naftnih derivata da u narednim danima, sa stupanjem ove uredbe na snagu, mogu očekivati posjetu inspektora, te ih pozivamo da blagovremeno izvrše formiranje cijena u skladu sa definisanim maržama, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan – kazali su za “Nezavisne” iz Inspektorata RS.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva trgovine i turizma RS, kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama ove uredbe kretaće se od 5.000 KM do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.

Prometnici tvrde da su odluku nadležnih ispoštovali.

  • Članice Naftnog komiteta u BiH primjenjuju odluku entitetskih vlasti o ograničenju marže na cijenu nafte od dana stupanja na snagu – rekli su nam iz Naftnog komiteta u BiH.

Dizel je u Sarajevu jučer koštao već od 1,61 KM po litru, a benzin od 1,56 KM pa naviše.

Kako je u četvrtak saopšteno iz Vlade FBiH, određeni broj benzinskih pumpi je u martu i aprilu prijavljivao maržu koja je dostizala i 0,50 KM/litar.

Smanjuju proizvodnju

Glavni svjetski proizvođači nafte konačno su postigli sporazum o najvećem smanjenju proizvodnje ikad.

Nakon četiri dana polemike, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusija i drugi proizvođači, koji čine grupu popularno nazvanu OPEK+, složili su se u nedjelju da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, što je oko 10 odsto svjetske ponude, kako bi podržali cijene crnog zlata.