Rijasetovom apelu odazvali su se i brojni vjernici koji su džuma-namaz, sedmičnu zajedničku molitvu muslimana petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

– Potrebno je pružiti urgentnu pomoć nastradalom stanovništvu i iskazati solidarnost s prijateljskim zemljama s kojima nas vežu iskreni i bratski odnosi – poručili su ranije iz Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjim informacijama, od posljedica razornog zemljotresa u Maroku poginulo je 2.946 osoba, dok su 5.674 povrijeđene. Zemljotres magnitude 7 stepeni po Richterovoj skali dogodio se u noći 8. septembra, sa epicentrom u oblasti El-Huz u Marakešu. Osim Marakeša, zemljotres je pogodio i glavni grad Rabat te Kazablanku, Meknes, Agadir i Fes.

Par dana kasnije, katastrofalne poplave zahvatile su Libiju, a prema dosadašnjim podacima, najmanje 6.000 ljudi je poginulo, a hiljade se vode kao nestale. Olujne kiše zahvatile su nekoliko regija, ponajprije gradove Derna, Benghazi, Al-Bayda, Al-Marj i Soussa.

AA