U BiH upaljen narandžasti meteoalarm, smanjiti fizičke aktivnosti od 12 do 17 sati

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura i vrlo visokih vrijednosti UV indeksa koji se očekuju narednih dana u većem dijelu zemlje.

Upozorenje se odnosi na period od 21. do 25. juna, u vremenskom periodu od 12 do 17 sati. Očekivane maksimalne vrijednosti dnevnih temperatura zraka su između 34 i 39 stepeni Celzijusa.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se putuje tokom dana, savjetuju se češće pauze.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati iznosile su: Bjelašnica 11, Grude 15, Ivan-sedlo 17, Bugojno, Sarajevo 18, Sanski Most, Tuzla, Zenica 21, Bihać 22, Mostar 25, Gradačac 26. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren u Bosni promjenljivog smjera, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 30 do 36 stepeni Celzijusa.