U BiH sve učestalije kršenje potrošačkih prava

U Bosni i Hercegovini je sve učestalije i intenzivnije kršenje potrošačkih prava u svim sektorima u kojima djeluju potrošači u BiH, upozorili su iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

– Priliv žalbi u Instituciji ombudsmana znatno je povećan, te je u odnosu na prethodne godine veći za više od 60 posto. Takve brojke su zabrinjavajuće, te s pravom možemo reći da su u pojedinim oblastima prisutna sistemska kršenja osnovnih potrošačkih prava. Najveći broj žalbi i kršenja prava podnesen je na sektor ekonomskih usluga od općeg interesa, što podrazumijeva isporuku energije (struja, plin, grijanje) i vode, telekomunikacijske usluge, poštanske usluge i javni transport. Unutar tog sektora su na prvom mjestu telekomunikacijske usluge. Kroz postupke rješavanja žalbi, spoznali smo da su telekomunikacijske usluge područje najtežih kršenja potrošačkih prava – navode iz Institucije omudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Naime, sve više je prisutna pojava, kako navode, nepoštene poslovne prakse telekom operatera, pojava nepotpunih informacija o uslugama i proizvodima, nepotpuno i nepravilno izvršene usluge, prešutno produženje ugovora poslije obveznog ugovornog perioda, te zasipanje potrošača promotivnim porukama, itd. Takve i slične pojave nisu dozvoljene zakonom i predstavljaju najgrublje kršenje potrošačkih prava.

– Potrošač očekuje i ima pravo na jednostavan pristup telekomunikacijskoj usluzi, u cilju bolje komunikacije i pristupa informacijama, a često se osjeća prevarenim od operatera zbog nepravednih i nejasnih ugovornih odredbi. Ili pak, paket integriranih usluga promoviran mu je kao “jeftin”, a kada potrošač dobije račun, shvati da to nije tako – naglašavaju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Nadalje, ističu, sve prisutnija je pojava neusklađenosti općih i pojedinačnih uvjeta pružatelja ekonomskih usluga sa pravilima zaštite potrošača.

Također, u sektoru trgovine, ističu,  brojni su primjeri kršenja prava, a najčešći su – nedostatak na kupljenom proizvodu, odbijanje reklamacije kod takve kupnje, nepridržavanje prodajnih cijena, neusklađenost cijena na blagajni i polici, nepotpune deklaracije, omot proizvoda nije prilagođen obliku i masi proizvoda, proizvod na sniženju nije jasno i vidljivo označen cijenom prije i poslije sniženja, itd.

– Potrošači imaju pravo zaštite svojih prava. Jedan od osnovnih pravnih instrumenata u ostvarivanju potrošačkih prava je pisani prigovor. Tako u slučaju nedostatka na proizvodu, potrošač prvo treba dostaviti pisani prigovor trgovcu. Isto pravo ima i za slučaj nepotpuno i nepravilno obavljene usluge – kažu iz Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača BiH.

Prigovor, navode, predstavlja praktični instrument u rješavanju spornih odnosa između potrošača i trgovca, potrošača i pružatelja usluge, kojim potrošač na najbrži i najjednostavniji način može ostvariti svoja povrijeđena prava.

– Podnošenje prigovora ne iscrpljuje sve instrumente zaštite. U slučaju negativnog odgovora potrošač se pismeno obraća nadležnoj službi za inspekcijske poslove, ili pak drugim subjektima za zaštitu potrošača. Potrošači imaju pravo i na sudsku zaštitu. Međutim, zbog relativno male vrijednosti transakcije, potrošači se rijetko odlučuju na taj vid zaštite, te neki trgovci i pružatelji usluga nekažnjeno krše osnovna potrošačka prava – naglašeno je iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH u povodu Svjetskog dan prava potrošača (World Consumer Rights Day) – 15. mart.

Međunarodni dan potrošača prvi put je obilježen 15. marta 1983. godine, odlukom Ujedinjenih nacija, te od tada svake godine taj dan aktualizira raspravu o pitanjima i problemima sa kojim se suočavaju potrošači, kao i raspravu o mehanizmima adekvatne zaštite potrošačkih prava.

Anadolija