U BiH počinje s radom novi mobilni operater

U Bosni i Hercegovini uskoro bi trebao početi sa radom novi pružatelj mobilnih telekomunikacijskih usluga, piše BiznisInfo. Riječ je o društvu “Novotel d.o.o” čije je sjedište u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu.

Ova kompanija ubrzano se priprema da započne sa radom. Kompanija je sklopila ugovor s banjalučkim “Mtelom” preko čije će mreže pružati usluge, potvrđeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK).

“Privredna društva ”Mtel a.d.” Banja Luka i ”Novotel  d.o.o.” Sarajevo zaključila su Ugovor o pristupu mreži Service Providera Mobilnoj mreži “Mtel a.d.” sa ciljem da se društvu “Novotel” omogući da na mreži “Mtela” pruža mobilne telefonske usluge”,rečeno je iz RAK-a.

Slijedi štampanje kartica

Ovaj ugovor je dostavljen Agenciji uz zahtjev da se izvrši registrovanje davatelja mobilnih telefonskih usluga (Service Provider).

Prema podacima dostavljenim uz zahtjev, društvo “Novotel” je upisano u registar Općinskog suda u Sarajevu. Do ovog momenta, društvo “Novotel” nije otpočelo sa pružanjem usluga.

“Uslov za početak pružanja usluga je da “Novotel” i “Mtel” obave brojne druge predradnje neophodne za pružanje usluge. Tu spadaju pribavljanje posebne mobilne numeracije, štampanje SIM kartica, omogućavanje prenosa brojeva, zakonitog presretanja, kao i drugi bitni administrativni i tehnički preduslovi”, kazali su iz RAK-a.

Kod pružanja usluga, “Novotel” će koristiti telefonsku numeraciju (blokove brojeva) “Mtela”. “Novotel” bi trebao koristiti kod 067 koji je dodijeljen “Mtelu”.

Ko stoji iza kompanije?

Inače, osnivač firme “Novotel” Sarajevo je firma PRO FUTURO d.o.o. Mostar čiji je, pak, vlasnik Mario Raspudić.

Direktor “Novotela” je Ivan Kožul koji je kazao da ne može otkrivati detalje ali da će uskoro izaći s više informacija za javnost.

(BiznisInfo)