Tužilaštvo ZDK traži mjere zabrane za uhapšene članove ispitne komisije, kandidati neće ispaštati

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispitivanja osumnjičenih lica, uputilo je Općinskom sudu u Tešnju prijedlog za izricanje mjera zabrane prema osumnjičenim licima koja su 11.5.2019. lišena slobode zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi, i to sljedećih mjera: zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti obavljanje poslova ispitivača u svojstvu članova ispitne Komisije za vozače motornih vozila Ze-Do kantona, i mjeru zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona dana 11.05.2019. godine, uz podršku i asistenciju ovlaštenih službenih lica MUP-a ZDK, provelo je akciju lišenja slobode 18 lica po Naredbi o provođenju istrage ovog Tužilaštva, zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi. U okviru akcije na području Zenice, Visokog i Kaknja lišeno je slobode 18 lica na ispitnim mjestima u svojstvu članova ispitne komisije za vozače motornih vozila ZDK. U navedenoj akciji, zbog obimnosti preduzetih poslova, učestvovalo je sedam tužilaca, tri stručna savjetnika-saradnika tužioca, kao i veći broj ovlaštenih službenih lica MUP-a ZDK, što je sve imalo za posljedicu efikasno i kvalitetno obavljanje potrebnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja potrebnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Što se tiče polaganja vozačkih ispita, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK poručuju da kandidati neće ispaštati, te da će već naredne sedmice biti nadomješteno sve potrebno i da će se cijeli postupak praktičnog dijela ispita završiti u skladu sa zahtjevima kandidata.