Tri šolje čaja dnevno pomažu u stabilizaciji krvnog pritiska

Tri šolje čaja dnevno ne samo da reduciraju krvni pritisak, već i minimiziraju njegovo variranje tokom noći, navode naučnici.

Čaj je koristan uglavnom zahvaljujući flavonoidu, antioksidantu koji se suprotstavlja kardiovaskularnim bolestima. Visok krvni pritisak značajno uvećava rizik od srčanih oboljenja.

  • Već je dokazano da je čaj dobar za zdravlje srca, a to važno otkriće ukazuje i na vezu između čaja i glavnog uzroka srčanih oboljenja. Dokazali smo da konzumiranje crnog čaja snižava krvni pritisak i njegovo variranje tokom noći – izjavio je Jonathan Hodgson, profesor Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

U posljednjem istraživanju, 111 muškaraca i ženakonzumiralo je tri šolje crnog čaja i pića bez flavonoida i kofeina. Oni koji su pili čaj imali su, prilikom mjerenja, krvni pritisak stabilniji za 10 posto.

Zahvaljujući flavonoidu, crni čaj utiče na dobrobit zdravlja na više načina, a posebno je dobar za srce. Ispijanje tri ili više šolja crnog čaja dnevno može samo pomoći u očuvanju zdravlja.