Trgovci, veletrgovci i proizvođači najavljuju da NEĆE POŠTOVATI Odluku Vlade FBiH o ograničenju marži na proizvode

Udruženje poslodavaca FBiH smatra da je Odluka Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena, neustavna i nezakonita.

Iz ovog Udruženja traže hitno povlačenje ovakve Odluke, smatrajući da bi njeno provođenje dovelo do katastrofalnih posljedica u oblasti trgovine, distribucije i proizvodnje, sa posebni fokusom na domaće proizvođače.

Na sastanku koje je organizovalo ovo Udruženje, a na kojem su prisustvovali i predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača, jednoglasno je zaključeno da se ova Odluka neće provoditi.

Nadalje, odlučeno je da će se pokrenuti sudski postupci sa ciljem poništavanja ove Odluke, kao i postupci protiv osoba iz Vlade FBiH, za koje se smatra da su odgovorni za njeno donošenje.

“Donesena Odluka neće biti provedena u znak poštovanja prema kupcima, jer bi njeno provođenje nesumnjivo dovelo do nestašice značajnog broja artikala u trgovačkim radnjama, gašenja značajnog broja radnih mjesta, zatvaranja trgovačkih radnji, a imalo bi negativan uticaj i na BDP te značajan pad priliva sredstava po osnovu uplate PDV-a.

Dodatno ističemo da je pomenuta Odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe. Naime, prema članu 4. Zakona o kontroli cijena Vlada FBiH može poduzeti mjere neposredne kontrole cijena no prije toga potrebno je poduzeti korake i mjere ekonomske politike.

Nadležni organi u vršenju kontrole cijena, svaki iz svoje nadležnosti, prije donošenja ove Odluke su shodno članu 3. Zakona o kontroli cijena morali poduzeti mjere ekonomske politike kojima se utiče na odnos ponude i potražnje, utvrditi zaštitne cijene (garantirane i minimalno – otkupne) pojedinih poljoprivrednih proizvoda u skladu sa aktima Parlamenta FBiH.

U članu 6. istog Zakona jasno je navedeno da se mjere propisuju izuzetno, ako i pored poduzetih mjera ekonomske politike, nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu i u kretanju cijena. Vlada FBiH nije poduzela niti jednu od propisanih mjera ekonomske politike.

Također je važno istaknuti da rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži već isključivo rasta cijena sirovina globalno, uslovljeno trenutnim okolnostima, a što za rezultat ima povećanje nabavne vrijednosti proizvoda. Pa je tako cijena tone pšenice prije pandemije iznosila od 150 do 170 eura, dok je danas cijena značajno veća te iznosi od 220 do 240 eura po toni.

Iz UPFBiH zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom FBiH i resornim ministrom kako bi se pronašlo rješenje koje će biti ustavno, zakonito i provodivo, navodi se u u saopćenju UPFBiH.