Tradicija obilježavanja romskog praznika Đurđevdana u Visokom

Đurđevdan je najveći, najradosniji i najstariji romski praznik. To je praznik kojim se slavi dolazak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda s kojima Romi žive.

Obilježavanje najvećeg romskog praznika Ederlezi-Jurjeva-Đurđevdana u Visokom godinama započinje Omahom u Carici. Tom prilikom pristižu brojne romske porodice vežu krpice na grane grmova za zdravlje, a sakuplja se voda koja pršti na potoku – omaha i sa njom se umiva.

Ederlezi (Đurđevdan) je najveći romski praznik kojim slave povratak proljeća, a neki kažu i pola ljeta. Na taj dan Romi se osobito svečano odijevaju, stavlja se nakit, odjekuje romska muzika i pleše se romsko kolo. Kuće se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Obredi ovog praznika uključuju kupanje u vodi s cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično sе na ovaj dan jede janje. Kao tradicionalno nomadski narod Romi su ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovo polazili na put.

FOTOGRAFIJE OBILJEŽAVANJA ĐURĐEVDANA PRIJE PAR GODINA U VISOKOM IZ ViPromo arhive MOŽETE POGLEDATI KLIKOM NA LINK