Tim Fondacije uređivao stazu kroz borovu šumu

U prvom kvartalu 2020. Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramdia Sunca’ realizirala je novi, veliki projekat. Na parcelama Fondacije, grada Visoko i šumama Federacije, tim Fondacije je napravio novu pješačku stazu kroz borovu šumu u dužini od 5,5 km.

Desetak radnika, a povremeno i vodiči i stručni tim Fondacije, intenzivno su radili na čišćenju šume, šišanju drveća i uklanjanju žbunja kroz šumu.

Poseban izazov je bila neuredna sekcija gradske parcele između ‘Arheološko-turističkog parka Ravne 2’ i borove šume na federalnom zamljištu. Parcela je bila puna smeća, stakla, niskog rastinja, lijana, suhih grana i lišća koji su se taložili na ovoj parceli godinama. Potok, koji prolazi kroz ovu parcelu, u prošlosti je nanosio smeće kad nabuja. Zemljani most, kojeg je napravila Fondacija prije četiri godine, bio je oštećen.

Danima je rađeno na ovoj sekciji dok nije dovedena u vrlo pristojno stanje. Sada je prelaz iz parka ‘Ravne 2’ u borovu šumu vrlo ugodan za korisnike ove staze.

Uz pomoć mehanizacije pripremljena je terasa na kojoj će biti postavljen drveni stol s klupama kao odmorište za korisnike pješačke staze.

Ulazak u borovu šumu je vrlo strm tako da su radnici Fondacije na tom dijelu postavili drvene stepenice. Ovo je znak da je staza namijenjena samo za pješake, a ne i za motore, bicikle i vozila.

Glavni razlog za kreiranje ove staze je jačanje imuniteta njenih korisnika. Crnogorična šuma ispušta eterična ulja – fitoncide – u borbi protiv mikroba. Dok se šetamo kroz šumu mi udišemo ova isparenja, dah se sjedinjuje s ovim komponentama. Efekat pojačanog imuniteta traje dva mjeseca.

Korištenje staze je besplatno i otvoreno za svakoga. Očekujemo njeno puno korištenje kada period karantina prođe.