TEŠKO NARODU koji predvode neznalice i pokvarenjaci, a u kojem se ponižavaju pošteni i sposobni

Ako želite promijeniti lošu situaciju, prvo morate pripremiti alternativu prije nego što promijenite situaciju.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić 

Šejh Muhamed el-Gazali (umro 1996. god.,  i ukopan u Dženneti bekijji u Medini) sažeo je teško stanje muslimanskih naroda u deset tačaka:

– Teško narodu koji predvode neznalice i pokvarenjaci, a u kojem se ponižavaju pošteni i sposobni. 

– Prisiljavanje na krepost i moralno ponašanje ne čini osobu kreposnom i moralnom, kao što prisiljavanje u vjeru ne čini osobu vjernikom. Sloboda je osnov kreposti i morala.

– Nestanku cionističkog Izraela mora prethoditi nestanak arapskih režima koji su živjeli smijući se svom narodu i uništavajući arapska društva koja su sama sebi nametala strah i slabost.

– Ne znam zašto jedan narod bjesni i tuguje zbog sportskog poraza, a ni dlaka na glavi mu se neće pomjeriti zbog njegovog civilizacijskog, naučnog i društvenog poraza.

– Lažna religioznost može biti pogubnija za jedan narod od očitog ateizma.

– Faraoni i carevi su smatrani božanstvima, samo zato što su našli publiku koja im nesvjesno služi.

– Uspostavljanje zdanja socijalne pravde u nefunkcionalnoj i nesređenoj zemlji je kao uspostavljanje pravila književnosti u dekadentnoj zemlji. 

– Podanici se pokvare kad se pokvare vladari, a vladari se pokvare kad se pokvare učenjaci. Da nije pokvarenih sudija i pokvarene uleme smanjila bi se i pokvarenost vladara zbog straha da ne postanu prezreni i odbačeni.

– Ako želite promijeniti lošu situaciju, prvo morate pripremiti alternativu prije nego što promijenite situaciju.

– U historiji preporoda naroda poznato je da duhovno buđenje uvijek prethodi političkim i društvenim aktivnostima.(saff.ba)

akos.ba