TAHIRA IBRIŠEVIĆ učenica 59. generacije Gimnazije “Visoko”

Srednja škola nije laka, usponi i padovi, tuga i radost, smijeh i suze, sve je to izgledalo poput borbe, ali je proletjelo za tren i na svakome od nas ostavilo neizbrisiv trag.

Svako je iskustvo pomoglo da nas oblikuje u divne osobe kakve smo danas. Srednja škola nam je dala platno, a sada je vrijeme da ga ispunimo umjetničkim djelima vlastite budućnosti. Međutim, jedno od njih se izvojilo svojim trudom i zalaganjem od ostalih i zasijalo malo drugačijim sjajem. To je sjaj Tahire Ibrišević, ovogodišnje učenice generacije.

Tahira je učenica 4. a razreda matematičko-informatičkog izbornog područja. Svoje sposobnosti pokazala je na takmičenjima iz matematike i fizike, a o svojim iskustvima reći će nam u nastavku.

GIM: Da li si oduvijek maštala baš o Gimnaziji “Visoko” i kako si se, zapravo, odlučila upisati?
“Dvoumila sam se između Medrese i Gimnazije, ali prevagnula je Gimnazija i drago mi je što sam tako odlučila.”

GIM: Možeš li nam dati neki savjet, neku čarobnu formulu kako si uskladila sve svoje obaveze u toku obrazovanja?
“Ako želite da ostvarite bilo kakav cilj u životu, morate pravilno rasporediti svoje vrijeme i prema tome uskladiti učenje i ostale aktivnosti i onda ćete imati dovoljno vremena za sve.”

GIM: S obzirom da si učestvovala na takmičenjima, možeš li nam reći svoja iskustva?
“Takmičenja su posebna iskustva i predstavljaju izazove, ali i lijepo druženje i sticanje novih poznanstava.”

GIM: Ima li neki događaj ili profesor kojeg bi posebno izdvojila?
“Imala sam mnogo lijepih iskustava u ove 4 godine i ne bih izdvajala jedno nad drugim. Što se tiče profesora, od svakog sam dosta naučila, a posebno od profesora Džemala Dedića koji zaista mnogo pomaže svim učenicima koji žele da nauče više.”

GIM: Kakav je osjećaj biti prva, tj. nositi titulu učenice generacije?
“Elhamdulillah, svako doživljava uspjeh na svoj način, osjećaji su subjektivni, a naravno da svi volimo biti zadovoljni postignutim.”

GIM: Čemu te Gimnazija naučila i da li bi ona bila ponovno tvoj izbor? Zašto bi preporučila baš ovu školu budućim generacijama?
“Mi kroz ovu školu odrastamo, dolazimo kao djeca, izlazimo kao zrele osobe. Taj dio sam po sebi pratit će nas cijeli život. Preporučila bih ovu školu svakome ko želi da uči, radi i ima visoke ciljeve.”

GIM: Koji su tvoji planovi za budućnost, koji fakultet odabrati?
“Želim da učim, da se izgrađujem na svakom nivou i širim svoje vidike kroz tehničke i prirodne nauke. Svima koji ostaju u Gimnaziji želim puno sreće, zdravlja i uspjeha.”

Čestitamo Tahiri na svim dosadašnjim uspjesima i želimo joj puno sreće u nastavku školovanja. Njena srednjoškolska sjećanja, kao i sjećanja svih maturanata su pozadinska muzika koja svira dok kreću u nove avanture, zauvijek zapečaćena duboko u njima. Ovo je samo stepenica u bitku koja se zove život, jer kako Tom Bodett kaže: “U školi ste naučili lekciju, a zatim ste položili test. U životu ste dobili test koji vam daje lekciju.“

Tekst: Alma Sarač 4.c