Svuda je oko nas: Biljka koja jača imunitet, smanjuje stres i topi kilograme

Tajna ove „čudesne” biljke poznata je od davnina – njena upotreba seže od prije 5 000 godina. Za šafran se vezuje i niz zanimljviih legendi- koristila je Kleopatra za kupanje da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki je liječio svoje rane.

Šafran zovu “začin nad začinima” i to ne bez razloga – kažu da djeluje blagotvorno na više od 90 bolesti!

Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu – jedan kilogram začina košta najmanje 2.000 dolara (potrebno je više od 150 000 cvjetova koji se ručno beru).

Tajna ove „čudesne” biljke poznata je od davnina – njena upotreba seže od pre 5.000 godina. Za šafran se vezuje i niz zanimljivih legendi – koristila je Kleopatra za kupanje da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki je liječio svoje rane.

Dejstva šafrana poznata su odvajkada i u tradicionalnoj medicini, a iznad svega je sjajan izvor minerala i vitamina koji su ključni za opšte stanje organizma, jačaju imunitet i daju nam vitalnost i elan.

Poznato je i da šafran može da posluži kao jedna vrsta antidepresiva, te da smanji prve simptome anksioznosti i napada panike i podigne raspoloženje.

Zanimljivo je da se šafran koristi kada je riječ o narodnoj medicini za mršavljenje, kontrolu apetita i poboljšanje varenja, gdje daje impresivne rezultate, pišu Novosti.rs.

Konzumiranje ovog začina sa “aromom luksuza” može da vam pomogne da spriječite kompulsivno prejedanje ili nekontrolisano grickanje između obroka, a upravo je to često glavni uzrok nagomilanih kilograma.