Svjetlo i nada domovine: Lejla Njemčević Tanović piše historiju bh. biciklizma

Lejla Njemčević prva je na svjetskoj UCI maraton ranking listi i Lejla piše historiju bh. biciklizma. Naredno takmičenje za najbolju bh. biciklistkinju je Svjetsko prvenstvo koje se sredinom septembra mjeseca održava u Danskoj.

Naša takmičarka će po prvi put u svojoj karijeri provesti prvu sedmicu na vrhu UCI liste sa 1508 bodova, drugo mjesto zauzima Stefanie Dohrn iz Njemačke sa 1402 boda, dok se na trećem mjestu sa 1401 bodom nalazi Katazina Sosna iz Litvanije.

Njemčević je tokom čitave sezone bilježila sjajne rezultate, tako da trenutno zauzima i prvo mjesto u maraton seriji svjetskih kupova koja ima format svjetske lige.

Lejla Njemčević rođena je 19.juna 1994 godine,

Prva je biciklistkinja iz Bosne i Hercegovine koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim. Lejla je sa 15 godina počela da se takmiči u lokalnom biciklističkom klubu Klub brdskog biciklizma “Puls” za koji i dalje vozi.Ona je jedanaestostruka državna prvakinja u raznim disciplinama i četiri puta ukupna pobjednica nacionalne lige, za 2016., 2017., 2018. i 2019. i također dva puta osvajač srebrne medalje na Balkanskom prvenstvu.