“SUPERHRANA”: Ovo su neke od najzdravijih namirnica na svijetu

Takozvana “superhrana” sastoji se od sastojaka koji vašem tijelu pružaju sve potrebno za zdravlje. Ovo su neke od najzdravijih namirnica na svijetu:

Gljive

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso.

Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola, te vrlo koristan za regulaciju probave.

Orasi

Nevjerojatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar holesterol.

Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Maslac od kikirikija

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Možete ga i sami napraviti. .

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima su kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju te D vitamin.

Borovnica

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.

Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i vitaminom B. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva i srčanih bolesti.

Leća

Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljikohidrata.