Sugrađanin, Dženan Hodžić – Dr.Zo, pohvalio se lubenicom iz svog vrta: Teška preko 10 kg

 

Visočanin Dženan Hodžić, poznatiji kao Dr.Zo, inžinjer je saobraćaja, muzičar, reper, ali i poljoprivrednik koji plodovima uzgojenim u svom vrtu plijeni pažnju mnogih. Posebna atrakcija koju je nedavno predstavio je lubenica teška preko 10 kg.

Za kulture koje uzgaja naš sugrađanin znaju mnogi. Nisu nam strani njegovi jedinstveni batati, kiwano, hokaido, fizalis, rotkvica, ali i lubenica kao voće koje veoma teško uspijeva na našim prostorima. Za uzgoj lubenice potrebne su temperature koje ne padaju ispod 10 stepeni celzijusa, mnogo sunca i obilno zalijevanje. Postoji niz faktora koji utječu na uzgoj lubenice, njih ćemo prepustiti struci, a ovoga puta smo odlučili razgovarati sa Dženanom koji je u svom vrtu uzgojio lubenicu tešku preko 10 kg. Inače, Dr.Zo živi u Topuzovom Polju gdje obrađuje nekoliko dunuma zemlje.

Odakle krenuti i kako uspješno uzgojiti lubenicu, za ViPromo otkrio Dženan Hodžić

“Na samom početku jako je važan pravilan odabir sjemena ili pronaći dobar rasad. Također, bitna je dobra priprema zemlje o kojoj bi bilo poželjno znati osnovne informacije, sastav zemljišta. Nakon toga postavlja se malč folija – bez nje ništa nije moguće.”

Dodao je ključni savjet, zalijevanje, koje mora biti intenzivnije u samom početku dok sadnica ne dobije dosta zelene mase, kada se pojave i cvjetovi.

“Upratite dok plod ne dosegne veličinu oraha, tada se zalijevanje reducira i prelazi u zalijevanje po potrebi. Ovo zapravo i utječe na samu slatkoću lubenice jer ima svojstvo uvlačenja vlage, vode. Problem se može pojaviti i uslijed učestalih kiša, kakve se nerijetko javljaju u periodu augusta.”

 

Kada je lubenica zrela i spremna za berbu?

“Od sorte zavisi i period potreban za zrenje lubenice. Ukoliko je to 60 dana onda se odmah orijentišemo u kojem dijelu mjeseca bi trebala uslijediti berba.”

Navodi kako ga mnogi ljudi pitaju kako će znati da li je lubenica zrela, pa je i otkrio kada je ovo najsočnije voće spremno za degustaciju.

“Postoje tri lahko uočiva pokazatelja zrelosti lubenice. Na samoj peteljci na kojoj je prikačena nalazi se dio koji se kovrdža (on ne raste više od 5 cm), i kada upratimo da se taj djelić osušio, to je prvi pokazatelj početka zrelosti lubenice. Drugi pokazatelj je cvijet koji treba da se osuši, rasipa među prstima, a treći se odnosi na izgled dijela lubenice na kojem “leži”. ”

Ukoliko se radi o tamnoj sorti lubenice, “ležeći” dio treba biti žut, dosta svjetliji, poput zrele banane. Ukoliko je svjetlija sorta, šarena, onda taj dio treba biti bijeli, zaključuje.

“Neophodno je da se ova tri pokazatelja poklope i lubenica mora biti zrela.”

 

 

ViPromo