ŠTO PRIJE TO BOLJE: Odvedite dijete stomatologu što ranije

Kada roditelji kažu: “To su samo mliječni zubi, oni će ionako ispasti”, imaju pogrešan stav.

Činjenica je da primarni zubi služe kao vodiči za trajne zube i izuzetno su važni za zdravlje i funkciju njihovih odraslih nasljednika. Štaviše, mliječni zubi su zubi djeteta tokom čitavog djetinjstva – djeca ih obično ne počinju gubiti sve do šeste godine, a posljednji mliječni zubi ne gube se do 12. godine. Jednako je važno brinuti se za njih kao i za trajne zube koji dolaze kasnije.

Važnost mliječnih zuba i priprema za život dobrog oralnog zdravlja glavni su razlozi zbog kojih roditelji trebaju odvesti svoju djecu do stomatologa ili pedijatrijskog stomatologa (specijalista za djecu), po mogućnosti prije prvog rođendana.

To je više od obične posjete: čak je i jednogodišnjaku potrebno sveobuhvatno ispitivanje, pa čak i neke preventivne primjene. Dolazak kod stomatologa u prvoj godini života može, također, otkriti osnovne uvjete koji mogu ukazivati na buduće probleme i odrediti koliko često će biti potrebne posjete za praćenje.

Djeca s niskim rizikom za oralnu ili zubnu bolest mogu posjetiti stomatologa samo jednom godišnje ili polugodišnje. Djeca koja su izložena visokom riziku trebaju posjećivati stomatologa svaka dva do tri mjeseca.

Jedna od osnovnih svrha posjete stomatologu je da se dijete pregleda i utvrdi postoji li karijes. Karijes zuba može se pojaviti i kod beba i kod male djece. Brzo napreduje, a jedan od glavnih uzroka njegovog nastanka je ishrana bogata šećerima.

U svakom slučaju nikada nije previše rano za posjetu stomatologu. Ovdje važi izreka „Što prije to bolje“.