Stiže saharski pijesak, pred nama su dani s natprosječnim temperaturama

Kao i ranijih godina, u naše krajeve stiže pustinjski pijesak iz Sahare. Meteorolog Nedim Sladić pojašnjava da je riječ o redovnoj pojavi koja se najčešće dešava u proljeće, a pijesak stiže zahvaljujući jačem južnom visinskom strujanju.

– Na toj trasi jugozapadnog strujanja nalazimo se i mi, i nama dolazi topao zrak zajedno s tim pijeskom. A taj pijesak smo mogli primijetiti još jučer. Naročito će biti izražen tokom petka i u dane vikenda, kada bi nebo moglo biti dosta zamućeno. Prije utorka neće otići iz naše zemlje, u utorak bi s prvom kišom trebao pasti na tlo, a s pojačanim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom atmosfera bi se trebala iščistiti. – kazao je Sladić.

Natprosječno toplo vrijeme za maj zadržat će se i narednih dana. Nakon malo svježije subote koja je pred nama, novi val toplote slijedi u nedjelju i ponedjeljak.

– Do ponedjeljka se ne očekuju bitnije padavine, tek poneki lokalni pljusak, ali temperature će biti visoke za maj i iznosit će i do 31 ili 32 stepena – rekao je Sladić.

Dodaje da s južnim vjetrom dolazi i do rasta noćnih temperatura, kada se živa u termometru neće spuštati ispod 20 stepeni, pa se tropskim noćima mogu nadati i stanovnici BiH.