STIGLO NAM JE LJETO: Pogledajte dugoročnu prognozu najpoznatijeg bh. meteorologa

Ljeto je službeno počelo danas u 16 sati i 54 minute i trajat će do 23. septembra. Na dan početka ljeta, takozvanu dugodnevnicu (ljetni solsticij) dan je najduži, a noć najkraća.

Najpoznatiji meteorolog u BiH, Željko Majstorović, prognozira da nas očekuje veoma toplo i sušno ljeto u Bosni i Hercegovini, te smatra da će sunčanih dana biti sasvim dovoljno.

Prema njegovim riječima, period nestabilnih vremenskih prilika može se očekivati tek krajem augusta – u najavi jeseni.

”Činjenica je da je klimatološko ljeto počelo 1. juna. Za klimatologe je to mjerodavno, ovo je astronomski početak. Vrijeme će biti i dalje nestabilno do kraja mjeseca, ali dosta toplo. Tako će ostati narednih dana i još toplije. Krajem vikenda i početkom sljedeće sedmice ide ipak malo zahlađenja i nešto niže temperature”.

Majstorović prognozira sušno ljeto

”Što se tiče naredna dva mjeseca, temperature će biti dosta visoke, dva do tri stepena iznad prosjeka sa vrlo malo padavina. Ukupna količina padavina niža od prosjeka. Takav će biti i august. Jedino krajem mjeseca kad već ulazimo u jesen može biti više padavina. U principu, sušno ljeto. Zahvaljujući klimatskim promjenama, ti ekstremi su sve češći”, poručio je on.

Za kada građani Bosne i Hercegovine trebaju planirati godišnje odmore?

”Juli i august gotovo ne moraju gledati prognozu, ali neka pogledaju onu kratkoročnu. Ako idu na jedan odmor od sedam ili deset dana, bez obzira na prognozu bit će dovoljno dana za kupanje i uživanje”, prognozirao je Majstorović.