STIGLI SU MINUSI: Zablude vozača u zimskim uslovima

Temperature ispod nule i snježni pokrivač vozačima su glavni krivci za zimske probleme.

U zimskom periodu svoje loše navike moramo mijenjati kada je riječ o našem automobilu. Zbog ovih navika problemi se mogu pojaviti tek naknadno.

Otvaranje zamrznutih bočnih prozora

Neki vozači zbog žurbe otvaraju zamrznute bočne prozore, očekujući da će tako očistiti snijeg. To nije dobro jer tako možete oštetiti elektromotor koji pokreće prozore. Pogotovo ako su prozori toliko zaleđeni da se ne miču s mjesta. Očistite ih ručno pa kad se kabina ugrije tek onda treba spustiti i dizati prozore.

Odspajanje akumulatora

Neki će vozači pokušati odspojiti akumulator i tako spriječiti gubitak električne energije. Osim što ništa neće postići, to nije dobro i zbog toga što postoji opasnost od gubljenja podataka u računalima vozila, a i alarm u vozilu mogu učiniti neaktivnim.

Uključivanje brisača

Vozači koji su lijeni očistiti snijeg sa vjetrobrana uključuju brisače kako bi uklonili snijeg ili led sa stakla. Na taj način neće postići ništa, a postoji mogućnost da unište elektromotor koji pokreće brisače. Također, može doći i do oštećenja metlica brisača.

Smanjivanje pritiska u gumama

To je možda i funkcioniralo s dijagonalnim gumama, ali s radijalnim gumama nema previše smisla, odnosno može se primijeniti tek u ekstremnim situacijama. Nećete poboljšati prianjanje (čak ćete ga i smanjiti), automobil će vam trošiti više goriva, a i gume će se više trošiti.

Smanjeni pritisak u gumama pomoći će vam tek kada je na cestama gust snježni pokrivač (i pri minimalnim brzinama do 50 km/h), ali biste ga odmah s prelaskom na čišći asfalt morali vratiti na propisane vrijednosti.