Štab civilne zaštite Grada Visoko: SAOPĆENJE

Na području grada , zaključno sa danom 17. april 2020. godine, pod mjerama zabrane kretanja i zdravstvenim nadzorom nalaze se 92 osobe.

Do sada je sa gore navedenim mjerama završilo 561 lice. U skladu sa Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, svi putnici koji ulaze u BiH obavezni su nakon ljekarskog pregleda na granici da borave u kantonalnim karantinima. Od ove naredbe su izuzeti profesionalni vozači međunarodnog transporta.

Od 9. aprila 2020. godine nema novih putnika u samoizolaciji, ali ima novih prijava za profesionalne vozače i za osobe koje su bile u kontaktu sa sumnjivim osobama ili osobama kod kojih je potvrđeno da su pozitivne na koronavirus (COVID-19).

U ovoj sedmici je urađeno 10 testiranja i rezultat je bio devet negativnih i jedan pozitivan. Danas je testirano 11 osoba, od ovog broja je devet kontakata osobe za koju je jučer potvrđeno da je pozitivna na koronavirus i rezultati testiranja će biti poznati večeras ili sutra.

Sutra su planirana dva testiranja, što će za ovu sedmicu iznositi 23 urađena testiranja i ukupno 38 testiranja do sada na području Visokog.

Prvi potvrđen slučaj koronavirusa u Visokom registrovan je 23. marta 2020. godine. Pacijent je imao blage simptome bolesti i uspješno se oporavio u Stacionaru u Zenici.

Novozaraženi pacijent trenutno je bez ikakvih simptoma bolesti i danas je smješten u Stacionar Kantonalne bolnice Zenica, gdje se inače smještaju lakši i srednje teški pacijenti pozitivni na COVID-19.

Štab civilne zaštite Grada Visoko