Šta se dešava u organizmu tokom posta?

Ključno pitanje za mnoge ljude u vezi posta odnosi se na to da li je post dobar ili loš za zdravlje. Odgovor na ovo pitanje zahtijeva brzi pregled onoga što se dešava u tijelu za vrijeme posta: fiziologija posta.

Promjene koje se javljaju na tijelu kao reakcije na post zavise od dužine kontinuiranog gladovanja. Tehnički, tijelo ulazi u stanje gladovanja osam sati i na taj način nakon zadnjeg obroka crijeva završavaju apsorpciju hranjivih tvari. U normalnom stanju, glukoza koja je pohranjena u jetri i mišićima, predstavlja glavni izvor energije za tijelo. Kasnije, brzo nakon što nestanu zalihe glukoze, masnoće postaju sljedeći izvor energije. Male količine glukoze se „proizvode“ drugim mehanizmima u jetri. Samo u konstantnom  postu od nekoliko dana ili sedmica, tijelo pretvara proteine u energiju.

To je tehnički opis onoga što se naziva „glad“ i to je naravno nezdravo. Radi se o otpuštanju proteina i razgradnji mišića, što je razlog zašto ljudi koji gladuju izgledaju mršavo i postaju vrlo slabi.

Ramazanski post se proteže od zore do sumraka, dakle postoji dovoljno prilika za obnavljanje energije (obroci pred zoru i u sumrak). To osigurava progresivni, blagi prijelaz s korištenja glukoze na masti kao glavni izvor energije, te će se spriječiti razgradnja mišića.

Korištenje masti za energiju pomoći će vam da smršate, očuvate mišiće i dugoročno smanjite razinu kolesterola. Osim toga, gubitak težine rezultira kontrolom dijabetesa i smanjuje krvni tlak. Proces detoksikacije čini da se tijelo oslobodi svih otpadnih masnoća. Nakon nekoliko dana posta, u krvi se pojavljuju više razine određenih hormona, što rezultira boljom razinom budnosti i boljim mentalnim blagostanjem.

Uravnotežena prehrana i unos tekućine je važan između posta. Bubrezi su učinkoviti u održavanju vode i soli (natrij i kalij) u tijelu. Međutim, oni se gube znojenjem. Kako bi spriječili raspad mišića, obroci moraju sadržavati odgovarajuće količine „energetske hrane“, kao što su ugljikohidrati i neke masti. Dakle, uravnotežena prehrana s primjerenim količinama hranjivih tvari, soli i vode od vitalne je važnosti.