Spajanjem zanata i minimalističkog dizajna Studio Vračo stvara jedinstven namještaj

U želji da očuva bh. tradiciju zanata i kombinuje je s minimalističkim dizajnom koji će svaki dom učiniti posebnim i u njega unijeti toplinu i harmoniju, Emina Hajrić je ocem Mirsadom 2011. godine aktuelizirala porodični obrt koji je njen djed Ibrahim Vračo pokrenuo 1975. godine.

Emina je, odrastajući u porodičnoj kući uz koju je bila limarska radionica njenog djeda Ibrahima, oduvijek bila okružena zveckanjem lima, kucanjem bakra i radom mašina za obradu metala.

“Tada nisam voljela što su mi uskraćeni privatnost i tišina, ali se taj dio urezao u mene. Ta pokretačka energija, kreiranje i stvaranje koje se odvijalo u mojoj neposrednoj blizini obilježili su moje rano djetinjstvo. Jedan dio života provela sam u Švedskoj i bila sam oduševljena skandinavskim enterijerima i namještajem koji su kreirani s toliko topline i brižnosti prema čovjeku i njegovim potrebama. Bila sam fascinirana načinom na koji prostor može utjecati na čovjekova čula i kreirati osjećaj harmonije. Mislim da je ovo što radim danas rezultat odrastanja u različitim okruženjima i moje fascinacije enterijerima”, ispričala je Emina u razgovoru za Klix.ba.

Dizajn koji se prenosi s koljena na koljeno

Prije osam godina počela je opremati svoj stan, a na prijedlog prijatelja njen otac Mirsad izradio joj je metalnu komodu. Tada je priča o Studiju Vračo ponovo počela.

“Kada sam vidjela koliko stručnosti, preciznosti i posvećenosti detaljima je potrebno da bi se izradio jedan komad namještaja, znala sam da želim biti dio te priče”, rekla je Emina koja od tada sa svojim ocem Mirsadom stvara jedinstvene i autentične komade namještaja i ukrase za dom koji pronalaze svoje mjesto širom BiH i regije, ali i Skandinavije.

 

Kaže nam da je pokretačka energija i velika ambicija najveća ostavština koju im je djed Ibrahim ostavio.

“U socijalističkom sistemu je pokrenuo svoj privatni obrt. Svaki dan poslije posla dolazio je kući i nastavljao raditi na svojoj velikoj viziji – privatnom obrtu. Mislim da je nesvjesno rušio stereotipe u svom poslu, a te vrijednosti je prenio i na nas. Kroz svoj primjer nam je pokazivao da ne postoji lagan put do pravog uspjeha. Postoji samo put s puno rada, posvećenosti i predanosti. Također nas je učio da uvijek imamo izbor i da samo radimo ono što volimo i u šta zaista vjerujemo”, rekla je.

Čovjekove potrebe kao inspiracija

Njihove kolekcije poprilično se razlikuju jedna od druge jer, otkriva nam Emina, odražavaju stanje u kojem se nalaze, istraživački duh i želju da pronalaze lijepo u raznim formama i tehnikama izrade. Ono što Studio Vračo izdvaja na tržištu je inspiracija koju pronalaze u čovjekovim potrebama, a koju odlikuju ogromna ljubav, dobra promišljenost i iskrenost u kreiranju.

“Vjerujemo u kvalitetne ručno rađene proizvode koji zadovoljavaju visoke zahtjeve za dizajn i održivost. Dizajn koji će se prenositi s koljena na koljeno, proizvode koji nisu odraz trenda, nego bezvremenskog stila”, naglasila je.

Inspirišu je potencijali BiH i ljudski um s kreativnim idejama te upravo zbog toga voli biti okružena ljudima koji nju i njene kolege izazivaju da promišljaju na drugačiji način i pogledaju stvari iz drugog ugla. Na taj način, kaže naša sagovornica, rastu i nadograđuju se.

“Mislim da imamo fantastičnu industriju namještaja koja će godinama samo rasti i postati jedan od glavnih generatora razvoja BiH. Vjerujem da kao narod posjedujemo autentičnost, inteligenciju, otvorenost, spontanost i kreativnost koja, nažalost, često nema platformu putem koje može iskazati svoj puni potencijal. Iz tog razloga sam se odlučila pridružiti Švedskoj privrednoj komori u BiH, kao i platformi OREA bazaar kako bismo zajedno radili na kreiranju boljih prilika i uslova za poslovanje unutar i van granica BiH”, rekla je.

Svojim radom želi osnažiti i dati podršku sličnim individualcima u BiH.

“Želimo potaknuti sve one koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa da vjeruju u sebe, da budu samoinicijativni, da se usude na rizik i ne plaše neuspjeha. Ukoliko se poslije nas u BiH rodi pet imena u svijetu dizajna koja se bave obradom metala bit ćemo presretni. BiH je mala zemlja, a svjetsko je tržište veliko. Udruženi možemo puno više nego individualno. Kreiramo poduzetničko okruženje gdje ćemo radije pružati podršku jedni drugima i motivirati nego gledati jedni na druge kao konkurenciju. Takvim pristupom možemo puno dalje stići”, poručila je Emina Hajrić.

Proizvode Vračo moguće je kupiti u konceptualnim radnjama Bazerdžan i Atelier no. 1 u Sarajevu, kao i putem online platforme Orea Bazaar ili direktno putem Facebooka i Instagrama.

E.Lj./Klix.ba