Solarne svjetiljke u kompleksu “Ravne”

I još jedan sjajan, upravo realizirani projekt, u kompleksu ‘Ravne’ u Visokom.

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ aplicirala je na grant za unaprijeđenje turističke infrastrukture kojeg dodjeljuje Ministarstvo privrede Vlade Zeničko-dobojskog kantona raspisanog u maju 2019. U oktobru je Vlada ZDK djelomično (50%) usvojila prijavu Fondacije za realizaciju projekta ‘Solarne ulične rasvjete u kompleksu Ravne u Visokom’.

Nakon raspisanog javnog poziva, Komisija Fondacije je usvojila ponudu dobavljača panela i stubova te je ugovor potpisan u januaru 2020. Paneli i stubovi su isporučeni u aprilu 2020., a prihvatila ih je nadležma firma za kontrolu kvalitete (‘Firing’ iz Visokog).

Nakon toga, tim Fondacije je pristupio montaži istih u periodu 23.-25. april 2020. Ukupno je 19 instaliranih solarnh svjetiljki koje su postavljene u Aero banji, na velikom parkingu Ravne, ispred ulaza u Ljekovite tunele, ispred ulaza u tunele Ravne i u ‘Arheološko-turisitčkom parku Ravne 2’.

Ovo je zajednički projekt Ministarstva privrede ZDK i Fondacije, s ravnopravnim finansijskim učešćem. Iznos granta je oko 28.000 KM.

Solarni paneli su tajvanske proizvodnje, a stubovi su iz BiH. Montirani su na betonske stope. Garancija im je do deset godina. U potpunosti se pune sunčevom svjetlošću, uklučujući i oblačne dane. Raspon noćne svjetlosti LED lampe je oko 25 metara radijusa. Ovo je trenutno ekološki najbolje rješenje. Nema kopanja, postavljanja kablova, korištenja gradske struje, niti štetnog napona od 220 V. Troškovi održavanja su minimalni. Sve lampe imaju i daljinski upravljač s nekoliko funkcija i programa noćnog korištenja.

Ovo je još jedan primjer odlične saradnje Vlade ZDK i Fondacije i primjenjenih savremenih energetskih i ekoloških rješenja koji će sigurno naiči na veliko odobravanje gostiju kompleksa Ravne.

Već prvi dan, nakon pet sati punjenja, solarna ulična rasvjeta je zasvjetlila tokom noćnih sati i obasjavala površine najposjećenije turističke lokacije u Zeničko-dobojskom kantonu.