Solak: Situacija je maksimalno pod kontrolom, ali ako prerano popustimo virus će se širiti

Povodom trenutne epidemiološke situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine javnosti se obratio načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

On je kazao da je zdravstvena situacija u FBiH maksimalno pod kontrolom i da građani poštuju zdravstvene preporuke.

“Situacija je maksimalno pod kontrolom, ohrabruje nas i manji broj zaraženih i da se poštuje sve što smo preporučivali. Mjera karantena se pokazala veoma kvalitetnom, dobrom, pa smo na vrijeme uočili osobe koje su zaražene tako da od njih ne prijeti dalje širenje zaraze”, rekao je on.

Kazao je da Krizni štab prati situaciju i analizira da li je potrebno popuštanje ili uvođenje novih mjera:

“Nema mjesta za popuštanje mjera trenutno, moramo biti na oprezu, moramo koristiti sva sredstva zaštite i držati se socijalne distance. Ako se prerano popusti automatski imamo mogućnost uvoza ili nekontrolisanog širenja virusa. Upravo mjera socijalne distance i obaveznog nošenja zaštitnih maski bit će posljednje, nakon ukidanja vanredne situacije, koje će Krizni štab povuči”, procijenio je Solak.

Ipak, dodao je da će razmatrati situaciju odnosno da li će morati ukidati neke mjere ili uvoditi neke mjere. Pratit će, kaže, situaciju i u Evropi, te preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

On je rekao i da nam se ne mogu desiti scenariji poput onog u Italiji i Španiji zbog pravovremeno donesenih mjera.

Odgovarajući na novinarski upit, kazao je da respiratori koje je najavio premijer Federacije BiH Fadil Novalić još uvijek nisu stigli, ali da je sva procedura u toku i da se oni ubrzo očekuju.

Govoreći o učestalim požarima u FBiH on je kazao da su i danas “skoro svi požari koji su se pojavili ugašeni”, te da su na vrijeme uočeni i lokalizovani.

Klix.ba